Megtalálták! – Ez csökkentheti a súlyos COVID tüneteit

Egy olasz tanulmány szerint az L-arginin csökkentheti a súlyos Covid tüneteit és kórházban töltött idő hosszát.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az EclinicalMedicine szaklapban megjelent tanulmányról, ami szerint az L-arginin aminosav csökkentheti a koronavírus fertőzés súlyosságát:

“Kimutatták korábban, hogy a SARS-CoV2 vírus károsítja az érbelhártyát (endotéliumot); az L-arginin viszont csökkentheti az endotél-rendellenesség súlyosságát.”

Az EclinicalMedicine szaklap 09. 09-i számában jelentek meg egy kisméretű, randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos olasz vizsgálat köztes eredményei (első 101 résztvevőn), amelyek szerint a szokásos kezelés mellett a szájon át adott L-arginin aminosav statisztikailag jelentős mértékben csökkentette a súlyos COVID-19 betegek kórházi tartózkodásának időtartamát és a 10-ik napon csökkentette légzőműködésük mesterséges támogatásának szükségességét, azonban a 20-ik napon (amikor az arginin-csoport résztvevőinek jelentős részét már hazaengedték) ez a hatás nem volt kimutatható – számol be az Egészségkalauz.hu.

A résztvevők vagy naponta kétszer 1,66 gramm L-arginint, vagy placebót kaptak szájon át. Elsődleges végpontként a légzőműködés támogatásának szükségessége szolgált a véletlenszerű beválogatás (randomizálás) utáni 10-ik és 20-ik napon. Másodlagos kimenetel: a kórházi tartózkodás hossza, továbbá a limfocitaszám rendeződéséhez, illetve a negatív PCR vizsgálati eredményhez szükséges időtartam.

A 10-ik napon az arginin-csoport 71,1%-a, míg a placebo-csoport 44,4%-a esetében lehetett csökkenteni a légzőműködés mesterséges támogatását, azonban a 20-ik napon már nem volt statisztikailag jelentős különbség.

A kórházi tartózkodás középértéke az arginin-csoportban 25 nap, míg a placebo-csoportban 46 nap volt. Ez az eredmény akkor is fennállt, amikor az esetleges torzító tényezőket (pl. életkor, D-dimerszint, vírusellenes és véralvadásgátló kezelés). A többi másodlagos kimenetelben nem volt statisztikailag jelentős különbség.

Ez NEM jelenti azt, hogy szedni kell L-arginint, de ígéretes kutatási projekt és minden attól függ, a további vizsgálatok igazolják-e a most kimutatott hatásokat.”

A hosszú Covid ellen is védhetnek az oltások

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Fekete+Szilvia

    Senki nem ad választ arra, hogy a március végén kapott két Sinopharm után augusztus 11-én ráoltott harmadik emlékeztető oltás, a Pfizer mennyi ideig véd. Ha azt állíják a virológusok, hogy az oltás hatása egy hónap után feleződik és így tovább, akkor decemberben már túl leszek négy hónappal a harmadik, emlékeztető oltáson is. Gondolkodtak e már abban, van rá valamilyen forgatókönyv, hogy kell e negyedik oltás és mikor?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.