Másfél év múlva jöhet a magyar koronavírus elleni vakcina

Magyarország 2022 végére képessé válik koronavírus-vakcina előállítására – mondta Palkovics László ITM-miniszter a Pécsi Tudományegyetemen, ahol járványügyi szakemberek osztották meg a koronavírus kapcsán szerzett tapasztalataikat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével tudományos konferencián összegezték a járványügyi szakemberek a koronavírus kapcsán szerzett tapasztalataikat 2021. július 8-án, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában. Gyorsan reagáltunk a veszélyhelyzetre, de változatlan lendülettel kell dolgoznunk az ország önellátási képességének megerősítésén – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tavaly márciusban létrehozta a vírus elleni védekezéshez szükséges hátteret és pénzügyi alapot, majd a megelőzés, azonosítás, kezelés területén végzett koordinációt.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megmutatta, hogy összefogva rendkívüli körülmények között is eredményesen tud működni. A védekezésben nélkülözhetetlen támogatást jelentett a kutatók munkája, tudása, de előre kell gondolkodnunk! A járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokat, a létrejött együttműködéseket meg kell őrizni a jövőnek, mert azok bármilyen járványügyi helyzetben jól hasznosíthatók – mutatott rá a miniszter.

A hazai koronavírus-kutatás fontosabb irányait dr. Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője ismertette. A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja sokrétű munkát végzett el a diagnosztikában való részvételtől a hatóanyag-vizsgálatokig. A Virológiai Nemzeti Laboratórium hazai fejlesztő cégekkel is együttműködik, jelenleg több ígéretes kutatás zajlik.

“A csatát megnyertünk, de a háborút nem. A bemutatott projektek mindegyike jelzi, hogy a maga szakterületén mindenki megtette, amit lehetett” – hangsúlyozta a professzor.

A koronavírus-fertőzés gyógyításával kapcsolatban két fő irány bontakozott ki: a már létező gyógyszerek felhasználása a kór kezelésére, és teljesen új gyógyszerek fejlesztése.

Fotó: 123rf.com

“A magyar favipiravir tabletta kipróbálás alatt áll, a négy orvosképző egyetem teszteli még” – mondta el Kovács L. Gábor, a gyógyszerek klinikai vizsgálatával foglalkozó HECRIN konzorcium képviselője. A remdesivir komoly kihívást jelentett, hiszen gyakorlatilag beszerezhetetlen volt.

A Richter vizsgálati készítményként kezdte el gyártani, úgynevezett különleges alkalmazási engedélyt kapott annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassak az életmentő gyógyszerhez.

Előremutató a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása, amely az ITM támogatásával a betegség lefolyását befolyásoló környezeti tényezőket vizsgálja.

A hazai önellátási képességek megteremtésének egyik legfontosabb eleme a nemzeti oltóanyaggyár megépítése Debrecenben. A kormány szándékai szerint Magyarország 2022 végére képessé válik koronavírus-vakcina előállítására, ezzel csökkentve a külföldi gyártóknak való kiszolgáltatottságot” – mondta Palkovics László.

Ez a vakcina évekig védhet a koronavírus ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.