Máris jön a COVID-gyógyszer – 50%-kal kevesebb halálozás várható

A három új koronavírus elleni gyógyszer közül a molnupiravir lehet az első, amely megkaphatja az Európai Gyógyszerügynökség és – mivel hazánkban is tesztelték – az OGYÉI engedélyét. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy 50 százalékban megakadályozza a covid súlyos lefolyását.

Eddigi koronavírus terápiák

Jelenleg hazánkban két gyógyszert alkalmaznak a koronavírusos betegek kezelésére: a favipiravir az enyhe tünetek megjelenésekor segít elkerülni a súlyosabb szövődményeket, a remdesivirt pedig a kórházba kerülteknek adják. Emellett antitestterápiát alkalmaznak azoknál, akik még nincsenek rossz állapotban, de a rizikócsoportba tartoznak: időseknél, elhízottaknál, krónikus betegeknél. A páciens ilyenkor egy órán át infúziót kap, amit 1 órás megfigyelés követ. Tízből kilenc esetben az antitestterápia megakadályozza a kórházba kerülést, egyelőre a betegség korai fázisában segít – számol be a Bors.hu.

Fotó: 123rf.com

Három új COVID tabletta jöhet

Mindemellett három szájon át szedhető koronavírus elleni tabletta is a tesztelési fázisaik végéhez közelít. A Roche AT-527 nevű nukleozidja, Pfizer ritonavirrel kombinált covid-tablettája és a Merck molnupiravir nevű gyógyszere. Ezek a készítmények a koronavírusos megbetegedések tüneteit enyhítik a korai szakaszban, megakadályozzák a szövődmények kialakulását és lerövidítik a lábadozási időt. A hírek szerint az első, ami az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkaphatja, a molnupiravir lehet, ami a kísérletek alapján 50 százalékban megakadályozta a súlyos, kórházi kezelést igénylő állapot kialakulását a veszélyeztetettek körében a variánsok esetében is. Közös európai beszerzéssel érkezhet meg hamarosan Magyarországra. A másik két tabletta is még az év vége előtt forgalomba kerülhet. A Pfizer és a molnupiravir tabletta nemzetközi tesztjében hazánk is részt vett, biztató eredményekről számoltak be szakemberek.

Könnyebben beszerezhetőek

Rusvai Miklós szerint több előnye lehet ezeknek az új szereknek. – Könnyebb a tabletták tömeggyártása, nem igényelnek hűtést, speciális tárolást, egyszerűbben szállíthatóak, viszonylag gyorsan, sok ember számára lesz elérhető, az adott országok hivatalos gyógyszerfelügyeleti engedélyezése után.

„A leghatékonyabb védelmet még mindig az oltások teljes adagjának felvétele jelenti és négy hónapra rá a harmadik vakcina, ezek a szerek az időben felfedezett fertőzés esetén a rizikócsoportba tartozók életét mentheti meg, vagy azokét, akik immun-, allergia vagy egyéb betegség miatt nem kaphattak oltást” – részletezte a Borsnak a virológus. A tablettás terápia során a beteg fertőzőképessége és a szervezetben lévő víruskoncentráció is csökken, nagyjából egytizedére.

„A COVID kezelésére eddig alkalmazott favipiravirt eredetileg az influenza ellen, remdesivirt az ebola ellen, a molnupiravirt pedig speciálisan a koronavírus enzimére fejlesztették ki, ezért hatékonyabb a COVID betegség leküzdésére” – ismertette a professzor.

Egy olcsó gyógyszer lesz a COVID betegek megmentője?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Barczi József

    Ha létezik az antitest terápiás infúzió,akkor az orvosok miért nem alkalmazzák sokkal több estben?meggyőződésem,hogy sokkal kisebb lenne a covid miatti halálozási arány, ha a megelőzésben használnák is a gyógyszert!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.