Lehet, hogy COVID-gyógyszer hozta létre az omikron variánst?

Vannak furcsaságok a legújabb vírusvariáció eredete körül. Ezekre magyarázat lehet, hogy hónapokon keresztül „rejtőzködve” szaporodhatott egy HIV-beteg szervezetében, de olyan tudós is van, aki szerint viszont pont egy koronavírus elleni tabletta okozhatta az új mutációk megjelenését.

A koronavírus erőteljesen mutálódott, omikronnak keresztelt változata továbbra is gyorsan terjed a világban, már mind a hat kontinensen, 50 országban kimutatták a jelenlétét, és ugyan Magyarországon még nem találtak ilyen fertőzöttet, ez csak idő kérdése lehet. A várakozások szerint az omikron gyorsan beérheti, sőt akár leelőzheti és teljesen ki is szoríthatja a jelenleg még szinte egyeduralkodónak számító delta mutációt. Az is elképzelhető, hogy ez jó hír, hiszen egyelőre úgy tűnik, az omikron enyhébb megbetegedéseket okoz – ha viszont mégsem ez a helyzet, akkor a járvány következő hulláma rettenetes pusztítást hozhat.

Fotó: 123rf.com

De nemcsak ezért fontos, hogy megértsük, hol és hogyan alakult ki ez a variáns, hanem azért is, hogy hatékonyabban figyelhessük, esetleg megelőzhessük újabb, kiszámíthatatlan „szupermutáns” vírusváltozatok kialakulását és elterjedését.

A helyzet viszont az, hogy az omikron feltűnésének megmagyarázása igen komoly fejtörést okoz a tudósoknak. A fő kérdés az, hogyan tudott ez a – David Stuart, az Oxfordi Egyetem biológiaprofesszorának szavaival élve – „jó csomó mutáció” hogyan tudott „radar alatt repülve” kialakulni. Az omikron genetikai értelemben ugyanis nagyobb hasonlóságot mutat a vírus még tavaly keringő változataival, mint az idei év slágereivel, a betával és a deltával. „Olyan, mintha egy évig bujkált volna valahol” – mondja Sarah Otto, a British Columbiai Egyetem evoulóciós biológusa.

Hordozón belüli evolúció

E furcsaság megmagyarázására több egymással versengő elmélet is született az elmúlt napokban. A virológusok többsége azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a vírusvariáns hónapokon keresztül mutálódhatott egy immunszupresszált, tehát nem megfelelően működő immunrendszerű beteg szervezetében. Egy másik elmélet szerint a vírusváltozat evolúcióját éppen a COVID elleni terápiában használatos gyógyszerek gyorsíthatták fel, megint egy másik teória szerint pedig előbb valamilyen állatfajra „ugorhatott át”, hogy aztán egy újabb váltással megint emberek között kezdjen terjedni.

Abból, hogy az omikron elsőként Dél-Afrikában kezdett terjedni, a szakértők arra következtetnek, eredete is valahol ebben a régióban lehet. Egy dél-afrikai kutatócsoport tavaly év végén rátalált egy kezeletlen HIV-betegre, akinek a szervezetében több mint hat hónapon keresztül jelen volt a koronavírus. Miközben a beteg legyengült immunrendszere sikertelenül küzdött a vírussal, az több olyan mutáción is keresztülment, amelyek érintették a híres-hírhedt tüskefehérjét, ami elsősorban felelős az emberi sejtekhez való kapcsolódás képességéért. És ahol az omikron-variáns számos mutációjának a többsége is megjelent. Egy brit kutatás hasonló folyamatot írt le egy leukémiás beteg kapcsán.

Fotó: 123rf.com

„Egy kezelést nem kapó HIV-beteg immunrendszere túl gyenge lehet ahhoz, hogy teljesen kiirtsa a szervezetből a koronavírust, de ahhoz elég erős, hogy beindítsa az evolúció folyamatát” – magyarázza Richard Lessels a dél-afrikai Durban egyetemének fertőző betegségekkel foglalkozó kutatóorvosa. Szerinte ez a szcenárió megkönnyíti, hogy az új mutáció észrevétlen maradjon, mivel ha a beteg egyébként nem mutat koronavírusra utaló tüneteket, akkor könnyen előfordulhat, hogy le sem tesztelik. – „Ritkán fordulhat elő ilyesmi, de hihető magyarázatot ad az omikron megjelenésére” – állítja Lessels.

A valószínűségeket mindenesetre növeli, hogy Afrika déli részén található a világ közel 40 millió HIV-fertőzöttjének több mint fele. Csak Dél-Afrikában nagyjából 1,9 millió diagnosztizálatlan, kezeletlen, esetleg diagnosztizált, de nem megfelelő kezelést kapó HIV-fertőzött lehet a becslések szerint. Márpedig a sok koronavírusfertőzött, az alacsony átoltottság és az évtizedek óta zajló HIV-válság nagyon veszélyes kombináció, mivel így nagyon nagy arra az esély, hogy gyengén működő immunrendszerű emberek vírushordozókká válhatnak. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek az egészségügyi válsághelyzetek nem választhatók el egymástól. Egy bostoni virológiai labor vezetője, Jonathan Li szerint több mint figyelemre méltó, hogy az omikron mellett az előző két „aggodalomra okot adó” mutáns vírusvariáns, a beta és a delta is Afrika déli régiójából származhatott a legújabb eredmények alapján.

Feltablettázott vírus

Egy másik elmélet szerint az omikron dél-afrikai megjelenése mögött a Merck COVID elleni tablettáját kell keresni. A lehetőséget felvető virológus, William Haseltine arra alapozza teóriáját, hogy Dél-Afrika volt a cég Molnupiravir nevű gyógyszerének 2019 októberében kezdődött klinikai próbáinak egyik kísérleti terepe. A gyógyszer úgy akadályozza meg a vírus szaporodását, hogy rengeteg másolási hibát okoz a genetikai állományban, amelyek egy szint elérése után replikálódásra képtelenné teszik az organizmust.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Karikó Katalin: Az omikron kivégzi a járványt?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.