Lehet a szívinfarktus okozója a COVID? – Ekkora a kockázat

Egyes Covid elleni oltások nagyon ritkán, de okozhatnak súlyos vagy akár halálos szövődményeket – például agyi vénás trombózist vagy szívizomgyulladást –, szakértők szerint ugyanakkor a koronavírus jelentette rizikó ennél jóval nagyobb.

Egy friss tanulmány szerint 100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvételét követően. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak. Persze vannak még sötét foltok.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a koronavírus elleni védőoltás nagyon ritkán, de járhat súlyos, akár halálos szövődményekkel is. Lapunk is több alkalommal beszámolt arról, hogy például az AstraZeneca vakcinája vérrögképződést okozhat az agyban – ennek veszélyét már fel kell tüntetni az oltóanyag “nagyon ritka mellékhatása”-ként – számol be a Privátbankár.

Fotó: 123rf.com

Szakértők és egészségügyi szervek (például az Európai Gyógyszerügynökség) ugyanakkor azt is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a vakcinák előnye – a Coviddal szembeni védettség – messzemenően meghaladja az esetleges rizikókat, a súlyos mellékhatások száma pedig nagyságrendekkel kisebb a koronavírusos halálesetekénél.

Az oltást elfogadók általában éppen azért vagy azért is hajlandók beoltatni magukat, mert szintén úgy vélik, hogy az esetleges mellékhatások jóval kisebb veszélyt jelentenek, mint a koronavírussal szembeni védtelenség.

Felismert mellékhatások

A közelmúltban ugyanakkor újabb kutatások és statisztikák láttak napvilágot a védőoltások mellékhatásairól – ezeket ismertetjük most a Die Welt cikke alapján.

Fotó: 123rf

Németországban 108 millió Covid elleni vakcinát adtak be, ezek közül 172 ezer esetben érkezett jelzés mellékhatásokról vagy komplikációkról az oltások biztonságát felügyelő Paul Ehrlich Intézet szeptember végi összesítése szerint.

Nagyon ritka, súlyos, rövid időn belül fellépő mellékhatásokat is felfedeztünk, amikre rögtön reagáltunk szabályozással, hogy tovább csökkentsük a kockázatokat

-mondta Klaus Kichutek, az intézet vezetője a német lapnak. Ilyen mellékhatás például a már említett trombózis a vektor alapú vakcináknál, illetve az mRNS-vakcinákhoz köthető szívizomgyulladás, amely elsősorban fiatal férfiaknál léphet fel.

“A sinus (agyi vénás) trombózist hamar megértettük, így ma már fel tudjuk ismerni és ennek megfelelően kezelni tudjuk” – véli Andreas Kastrup, egy brémai neurológia főorvosa.

Olvasd el ezt is!

Mi a kapcsolat a COVID-19, az oltás és a szívizom-gyulladás közt?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.