Koronavírus – “Versenyt futunk az idővel”

A vírusmutációk miatti felszálló ágban lévő harmadik hullám miatt versenyt futunk az idővel, ezért most különösen fontos, hogy minél hamarabb megkapja mindenki a koronavírus elleni oltást.

“Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson” – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Emellett ugyanakkor a járvány “harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk”, rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat. Ezért is döntött az oltási munkacsoport az oltási stratégia március 1-jei módosításáról. A cél, hogy húsvét tájára – a húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve április 11-ikére – lehetőleg minden regisztrált megkapja az első oltást, a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.

Járványügyi szakemberek álláspontja szerint már az első oltás is jelentősen növeli a védettséget, csökkenti a betegség súlyos lefolyásának, vagy a halálnak a kockázatát. A leghatékonyabb az lenne, ha egyszerre mindenkit be lehetne oltani, aki kérte, de erre nincs lehetőség, mert a vakcinaszállítmányok “lassan és csöpögtetve érkezek”, kevés jön a nyugati oltóanyagokból. Megjegyezte, a kormány ezért is tárgyalt az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről.

A beérkezett és beérkező vakcinákkal kell gazdálkodni, a rendelkezésre álló oltóanyagokkal gyorsan és többet kell oltanunk – fogalmazott, hangsúlyozva: a kormány ezután is biztosít minden forrást ahhoz, hogy elegendő vakcina álljon rendelkezésre. Mivel minden vakcina biztonságos, a gyorsan rendelkezésre álló oltóanyag az, amely életet menthet.

György István emlékeztetett rá, hogy “eltolták” a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina második oltását. Előbbinél a 21 nap helyett 35 nap, utóbbinál 4 hét helyett 12 hét különbséggel adják be a második adagot, felgyorsítva az első oltások beadási ütemét. Már a következő egy hét oltási tervét is e szerint tervezték: a kedden érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználják és a korábban érkezett kínai szállítmány második adagját is a háziorvosok rendelkezésre bocsátják.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

529 ezer koronavírus elleni védőoltást adnak be a következő, szerdától szerdáig tartó oltási héten, ennyi idő alatt ekkora mennyiségre még nem volt példa Magyarországon. Folytatódik a regisztrált idősek oltása. A háziorvosok a hét közepén újabb 250 ezer adag kínai vakcinát kapnak, amellyel praxisonként átlagosan 45-50 embert tudnak beoltani. Emellett 30 800 Moderna-vakcinát is eljuttatnak a háziorvosokhoz, további 10 ezer Moderna-adag azokba az idősotthonokba kerül, ahova azt koronavírus-fertőzés, vagy más ok miatt nem tudták bevinni.

Ebből a 10 ezer adagból történik a idősotthonokból a most első körös oltásra jelentkezők és a még kimaradt egészségügyi dolgozók oltása is, további 10 800 Moderna-vakcinát második körös oltásra szánnak szociális intézményekbe. A kedden érkezett teljes, 114 600 adagot tartalmazó Pfizer-szállítmányt a kórházi oltópontokra viszik, ahova a háziorvosok a praxisukhoz tartozó regisztrált időseket küldik.

Túlsúly esetén kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.