Koronavírus: véd a szemüveg a fertőzés ellen?

Vannak, akiket elkerül a vírus

A szemüveg megakadályozza, hogy az ember nekimenjen másnak vagy egy tárgynak, esetleg belesétáljon valami kellemetlenbe, ám egyéb előnyei is lehetnek. Egy tanulmány szerint a koronavírus is jobban „kerüli” a szemüvegeseket.

Sokan nem kedvelik a szemüveg-viselést, s kelletlenül teszik fel reggelente orrukra pápaszemüket. Azon túl azonban, hogy nyilvánvalóan segít jól látni, most egy új előnye is kiderült a szemüvegnek. Azok az emberek, akik naponta hordanak szemüveget, kevésbé fogékonyak a koronavírus-fertőzésre – áll egy kínai tanulmányban.

Fotó: 123rf.com

Azon 276 páciensnek, akiket a Covid-19 miatt kórházban kezeltek a Suizhou Zengdu Kórházban, csupán 6 százaléka viselt napi szinten szemüveget, mivel rövidlátó volt. Az ilyen emberek aránya Hubei tartományban, ahol a kórház található, sokkal magasabb volt – a tanulmány szerint 32 százalék körüli.

A kutatók arra jutottak, hogy a szemüveg gátolhatja a koronavírus fertőzést, mivel „megelőzi vagy elriasztja a viselőjét attól, hogy a szemébe nyúljon, így a kézről a szembe nem kerül be a vírus”. Mindezt dr. Yiping Wei mondta, a Nanchang Egyetem Második Kórházának orvosa. A szemüveg viselése annak a kockázatát is csökkentheti, hogy a vírusokkal terhelt levegőben lévő cseppek érintkezzenek a szemekkel – írták a tanulmány szerzői a JAMA Ophthalmology online jelentésében. Ugyanakkor, azok a szemüvegesek, akik elkapták a vírust, ugyanolyan betegek lettek, mint a szemüveget nem hordók – mutattak rá a kutatók.

„Megfigyeléses tanulmányról van szó, vagyis semmi véglegeset nem lehet belőle levonni, de úgy tűnik, a szem ilyen jellegű védelme mégis mérsékeli a fertőzés kockázatát”– mondta dr. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins Center Egészségbiztonsági Központ munkatársa. Hozzátette: mindezt meg kell erősíteni más, megfigyeléses és formális tanulmányokkal, ám arra eddig is felhívták a figyelmet, hogy a szem védelme kiemelten fontos.

Fotó: 123rf.com

“Számos kórház – így a New York-i, Dél-Nassau-i Mount Sinai – elvárja az orvosoktól, nővérektől és látogatóktól, hogy viseljenek arcvédőt vagy védőszemüveget a maszk mellett, a teljes védelem érdekében” – mondta dr. Aaron Glatt, orvostudományi és a járványügyi főorvos, kiemelve, hogy gyakran kapnak olyan kérdést, elegendő-e a szemüveg viselete és a válasz természetesen nem.

Mint mondta, a szemüveg biztosíthat némi védelmet, ám nyilvánvaló, hogy egy szokványos szemüveg használata mellett a levegőben lévő szemcsék elméletileg a szembe is juthatnak, könnyen megkerülhetik a lencsét. Maragakis, az új tanulmány kísérőcikkének írója – egyben a Johns Hopkins Egészségügyi Rendszer fertőzés-megelőzési részlegének vezetője Glatt-el együtt úgy véli, a tanulmány viszonylag kisméretű mintát vett alapul, melyet a jövőben meg kell ismételni.

Ez egy provokatív tanulmány és persze igencsak érdekes – jegyezte meg dr. Aaron Glatt. – Minden bizonnyal van mögötte tudomány, mely arra utal, hogy lehet szó okozati hatásról, ám nyilvánvalóan szükség van szigorúbb módszerekkel történő vizsgálatára, s más tanulmányoknak is meg kell erősíteniük az eredményeket” – fogalmazott.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.