Koronavírus – Van félnivalónk cukorbetegség esetén?

A fiatal, egészséges embereknél a koronavírus valószínűleg egyszerű megfázásból, köhögésből, lázból és légszomjból áll – mi a helyzet azonban az egyéb, például cukorbetegségben szenvedőkkel? Mire készülhetnek a diabétesszel küzdők?

Míg a koronavírus távolinak tűnt, kevés ember foglalkozott azzal, vajon személyesen mennyire lehet érintett a betegség kitörésekor. Mostanra egyértelművé vált, kit érinthet leginkább a koronavírus, kinek van félnivalója. Azoknak, aki egészségesek és fiatalok, egy ilyen vírus elkapása olyan lehet, mint egy komolyabb megfázás, köhögéssel, lázzal és olykor légszomjjal.

Foto: 123rf.com

Ugyanakkor azok számára, akik 60 felettiek, s már van egy egészségügyi problémájuk, mint például szív- és érrendszeri megbetegedés és/vagy diabétesz, a dolog sokkal súlyosabb lehet. A légzőszervi tünetek tüdőgyulladássá, súlyos akut légzőszervi szindrómává, veseelégtelenséggé alakulhatnak vagy ritka esetben halálossá válhatnak. Ezek a rossz hírek – de vannak jók is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak betartásával, illetve a diabétesz megfelelő kontroll alatt tartásával elkerülhető cukorbetegség esetén a betegség elkapása, vagy ha a fertőzés jelentkezik is, enyhébb lefolyású lesz.

A javasolt intézkedések között szerepel a rendszeres kézmosás, legalább 20 másodpercig. Ne érintsük meg a szemünket és az arcunkat, hogy elkerüljük a vírus és a baktériumok terjedését, s kerüljük el azokat, akik tüsszögnek vagy köhögnek. Az utazási terveket, otthonról eljárkálást át kell értékelni – a csoportos rendezvényeken való részvételt szintén mellőzni szükséges.

Fontos ezen felül, hogy ne pánikoljunk. A stressz csupán legyengíti az immunrendszert, s növelheti a glükózszintet – ebben a pillanatban az erős immunrendszer jelentheti mindenki számára a legjobb védekezést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.