Koronavírus – Új megerősítés az oltás hatékonyságáról

Kedvező hírek érkeztek a brit oltásokkal kapcsolatban: a statisztikai hivatal (ONS) szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek.

Az ONS elemzése egyenes utalást tesz arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a teljes lakosság 18,5 százalékának szervezetében találnának antitesteket vérvizsgálatra alapuló teljes körű szűrés esetén.

Fotó: MTI/Mészáros János

Ez a 16 évesnél idősebb lakosságra vetítve azt jelenti, hogy Angliában 8,3 millió felnőtt szervezetében lehet jelen a SARS-CoV-2 típusú koronavírus ellen képződő antitest. A 80 év feletti korosztályban ugyanakkor 40,9 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen van ez az antitest-típus. A vizsgálati mintán belül így ez a legnépesebb olyan angliai korosztály, amelynek szűrővizsgálati leletei a koronavírus elleni antitestek jelenlétét mutatják.

A brit statisztikai hivatal elemzése szerint ennek az a legvalószínűbb magyarázata, hogy ebben a korcsoportban magas azoknak az aránya, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

Az ONS előző, két héttel ezelőtti vizsgálatának idején a 80 éven felüliek körében még 25 százalék volt azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutatható volt a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte. A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által összeállított oltási menetrend élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A hivatalos célkitűzés az volt, hogy e hét elejére a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél már a hétvégén teljesült, és az oltási kampány következő szakaszának első lépéseként megkezdődött az ötödik veszélyeztetettségi csoportba tartozó 65 éven felüliek értesítése arról, hogy mikor kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát. A brit kormány következő célkitűzése az, hogy a JCVI elsőbbségi listáján szereplő mind a kilenc kockázati csoport összes tagját – vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot – április végéig, őszre pedig a teljes felnőtt lakosságot beoltsák.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják az oltást, a koronavírus-járvány okozta halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Koronavírus – Milyen a második orosz vakcina immunológiai hatékonysága?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Mindent Lhiszek a vakcinák hatékonyságát illetően!!!
  Ennek LNÉre nem oltatom magam
  Ez a személyes döntésem!!
  Influenza LN em oltattam magam soha….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.