Koronavírus tévhitek: a fokhagyma vízzel megelőzi a fertőzést?

Semmi okunk nincs ezt hinni

A koronavírus fertőzés terjedése óta számos tévhit is kering arról, milyen megelőzés vagy módszer hatékony ellene. Az egyik a fokhagyma bevetése – de mi az igazság?

A koronavírus vagy COVID-19 az emberek számára még kevésbé ismert betegség, s mint ilyen, ijesztő. Ez a félelem pedig azt eredményezi, hogy sokan saját megoldásokat keresnek ellene, vagy megelőzés céljából.

Olyan módszereket alkalmazni azonban, amelyek hatékonyságának nincs semmi alapja, felesleges – nem védenek a koronavírus ellen. Fontos, hogy legalább némi tudományos bizonyíték alátámassza azokat.

A tévhitek között van a fokhagyma fogyasztása is – méghozzá vízzel. A fokhagyma egyébként valóban jó egészségvédő, előnyös tulajdonságait a tudomány is aláhúzza: bizonyos területeken támogatja is használatát, így a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérnyomás esetén.

Hogy alkalmas-e a fokhagyma vízzel a koronavírus fertőzés megelőzésére?

Egyesek a közösségi médiában terjesztik, hogy igen – s ez csak azért nem meglepő, mert a fokhagyma az évek során komoly hírnevet szerzett magának baktériumellenes tulajdonságai miatt.

Egy tanulmány azonban, példának okáért, azt mutatta, hogy a fokhagyma némi gátló hatást gyakorol a koronavírusra, de nem a COVID-19-re, ami teljesen új.

Hasznos lehet, amennyiben kiscsirkékről van szó – ezeket használták a tanulmányban -, de nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma bármilyen hatást gyakorolna a való életben felbukkant COVID-19 fertőzésre.

Fogyasszuk a fokhagymát – de ne támaszkodjunk rá a koronavírus esetén.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.