Koronavírus – Sterilizálja az N95 maszkokat a mikrohullámú sütő

Az N95-maszk számít az egyik legjobb védekezésnek a koronavírus idején: nélkülözhetetlen az egészségügyi dolgozók és azok számára, akik fertőzötteket gondoznak. Egy tanulmány szerint mikrohullámú sütő segít sterilizálni.

A koronavírus időszakában elengedhetetlen a maszkviselés, ha meg akarjuk előzni a fertőzés tömeges terjedését. Egyik leghatékonyabb a maszkok közül az N95-ös, melyet egészségügyi dolgozóknak, illetve koronavírusos beteg gondozóinak ajánlanak.

Noha ezeket a maszkokat egynél többször nem hordhatjuk, egyre nagyobb igény van arra, hogy erre legyen lehetőség, miközben a fertőzés veszélye nem nő. A kórházakban a megnövekedett szükség oda vezetett, hogy a maszk sterilizálását megoldják, például hidrogén-peroxid párologtatásával, UV-fénnyel és hőinkubálással.

Egy közelmúltban végzett tanulmány, melyet az Amerikai Mikrobiológiai Társaság készített, új módszert talált fel a maszk-sterilizálásra: a mikrohullámú sütőt.

James E. Kirby orvos, a Harvard Beth Izrael Diakónus Orvosi Központjának kutatója  elmondta: a tanulmány felfedezése kulcsfontosságú számos egészségügyi intézményre nézve, amelyekből hiányzik a méretesebb kórházak nagy kapacitású sterilizáló rendszere.

Fotó: 123rf.com

„Tisztában voltunk vele, hogy kritikus hiány van az egyéni védőeszközökből és az N95-es maszkokból, és azt is, hogy szükség van megoldásra” – fogalmazott a kutató.

A nyolc kutatóból álló csoport könnyű fertőtlenítési módszert dolgozott ki különböző egészségügyi ellátási helyzetek esetére, beleértve a járóbeteg-ellátást, a frontvonalbeli szolgáltatást és a távoli klinikai kezeléseket.

A céljuk az volt, hogy széleskörben elérhető, hozzáférhető, mikrohullámmal képzett gőzölős módszert hozzanak létre. S a hatás eléréséhez csupán általános háztartási eszközöket alkalmaztak.

A szükséges dolgok között volt víz, üveg edény, háló, gumiszalag és az 1100 vagy 1150 wattos mikrohullámú sütő. A kutatók a tartályt 60 ml vízzel töltötték meg, majd a háló anyagát gumiszalaggal rögzítették a teteje fölé. Az N95 maszkot a hálóra tették fel és 3 percig mikrohullámozták. A módszer hatékonyan elpusztította az összes vírust, beleértve a koronavírust.

Olykor a legegyszerűbb dolgok működnek a legjobban – jegyezte meg dr. Kirby.

A kutatók hozzátették: a technikát egyetlen maszk esetében 20-szor lehet megismételni anélkül, hogy az ne károsodjon. S bár a maszk tartalmaz fémdarabot, a melegítés nem tett kárt benne.

Fotó: 123rf.com

S noha a tanulmányt klinikai környezetben végezték, az orvos nem lát okot annak feltételezésére, hogy ezt otthon ne lehetne megcsinálni.

Az N95 maszkok fontossága egyre hangsúlyosabb, ahogyan emelkedik a koronavírus-fertőzések száma – emelte ki a USA Today-nek Paul H. Mayo és Pierre Kory orvos, az intenzív ellátás specialistája. Állításukat arra alapozzák, hogy a bizonyítékok alapján a koronavírus a levegőben, cseppek útján is terjed.

Az egyetlen maszk, amely megakadályozza a levegőben lebegő cseppek belélegzését, az N95-ös – hangsúlyozták a szakemberek.

Valószínű, hogy egyre több ember hord majd ilyet, miután egyre több információt tudunk meg a vírus terjedéséről.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

  1. Kiss Anton

    1. A képen nem N95 látható 2. Ez remekül megvéd, de pillangószelepes, kifele nem véd másokat.

    Válasz
  2. tormentor

    Fémet mikróba???????? Most komolyan, aki ezt a cikket lehozta az felel majd az esetleges sérülésekért, vagy halálesetekért?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.