Koronavírus-oltás kiütés – Nem kell aggódni miatta?

Bőrreakciók előfordulhatnak a vakcina után – de ritka a probléma

A bőrt a szakemberek egy ablakhoz hasonlítják, mely megmutatja, mi zajlik a testben. A kiütések és egyéb bőrreakciók a koronavírus-oltás beadásának gyakori velejárói, ám bőrgyógyászok szerint nincs ok aggodalomra.

Amikor a koronavírus elleni vakcinát beadják, a szervezet immunrendszere aktiválódik: felkészül a vírus felismerésére és jövőbeni leküzdésére. Ez a reakció, valamint a gyulladás időnként kiütések megjelenésével járhat. Amennyiben ez 4 órával az oltás felvételét követően történik, a bőrgyógyászok szerint nincs ok aggodalomra.

Ha ugyanis a duzzanat vagy a csalánkiütés-szerű bőrreakció 4 órán belül alakul ki, az ritka, de súlyos allergiás reakcióra utal – hívja fel a figyelmet az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC).

Dr. Esther Freeman, aki a koronavírusra és a fertőzés elleni oltásra jelentkező bőrreakciókat nyomon követő nyilvántartás vezető kutatója, valamint a Massachusetts General globális egészségügyi intézet bőrgyógyásza, kiemelte: nem tudják megmondani, az emberek vajon hány százalékánál alakul ki bőrreakció a Covid-19 vakcinára – hiszen a nyilvántartásban csak az esetek szerepelnek.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

A koronavírus-járvány kitörése óta több ezer jelentést gyűjtött az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia és a Dermatológiai Társaságok Nemzetközi Ligája a SARS-CoV-2, vagyis a Covid-19-et okozó vírus bőrreakcióiról. 2020 decembere óta pedig – amikor a Pfizer és a Moderna mRNA vakcináinak használatát engedélyezték -, a nyilvántartás megkezdte az oltással kapcsolatos bőrreakciókról szóló jelentések gyűjtését is. 2020 decembere és 2021 februárja között 414 bőrreakciót jelentettek az mRNS-oltások beadását követően. Az eredmények a Johnson & Johnson oltással kapcsolatos reakciókat nem tartalmazzák, mivel ebben az időszakban az még nem volt engedélyezve.

Egyes reakciók az oltás felvétele után rövid időn belül jelentkeznek, mások azonban 14 nappal később – mutattak rá a tanulmány szerzői. Freeman ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos bőrreakciók igen ritkák, de nehéz megmondani, mennyire. A legtöbbjük mindenféle orvosi beavatkozás nélkül elmúlik.  Olyanok is vannak viszont, amelyeket sikerrel kezelnek antihisztaminokkal, helyileg alkalmazott szteroidokkal vagy egyéb, a bőrgyógyász szakemberek által ajánlott módszerrel.

Fontos kiemelni, hogy a kiütésekről beszámoló betegek egyike sem tapasztalt súlyos allergiás reakciót a tanulmány szerint. Azoknál pedig, akik az első oltás után kiütéseket észleltek, kevesebb mint felénél fordult ez elő a második dózis beadását követően.

Ha azon ritka esetek közé tartozunk is, akiknél jelentkezik bőrreakció a vakcina beadását követő 4 órán túl, ettől még nyugodtan felvehetjük a második oltást” – mondta dr. Freeman.

A tanulmányban egyébként a vakcina beadási helye közelében jelentkező, nagyobb kiterjedésű kiütések voltak a leggyakrabban jelentett reakciók.

“A jelenséget sokan keresztelték el Covid-karnak vagy Moderna-karnak, mivel a bőrreakció gyakrabban jelentkezett a Moderna oltásainál, mint a Pfizerénél, máig nem ismert okból” – mondta dr. Esther Freeman.

Foto:123rf.com

A nyilvántartás 218 nagyobb kiterjedésű helyi reakciót számlált, amelyek 94 százaléka a Moderna injekcióhoz kapcsolódott. A kiütések azonban 3-4 napon belül maguktól elmúlnak. A kar viszkethet, piros és duzzadt lehet. Gyakori bőrreakcióként a beoltottak kisebb irritációkról, majd csalánkiütésekről és a teljes testen megjelenő kiütésekről számoltak be. Ez szintén viszketéssel járhat, de szintén elmúlik pár napon belül.

A tanulmány ugyanakkor szokatlanabb reakciókat is feltárt – kilenc jelentés szólt az ún. „Covid-lábujjakról” -, ami azt jelenti, hogy az oltottak duzzanatot, viszketést és színváltozást tapasztaltak a lábujjakon. Úgy tűnik, ez is a vakcina ritka mellékhatása. Freeman szerint a Covid-ujjak azt jelzik, hogy a szervezet sikeres immunválaszt ad a vírusra.

Dr. Michele Green, a New York-i Mount Sinai kórház dermatológusa megjegyezte: a duzzanatot, a bőrpírt és a fájdalmat valóban több páciense jelentette, de tünetek napokon belül elmúltak. Hozzátette: összességében a koronavírus-vakcina beadását követően nem tapasztalnak súlyos, orvosi beavatkozást igénylő mellékhatást.

A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy akiket viszketés gyötör, szedhetnek antihisztaminokat, a fájdalmas kiütésekre pedig vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Különösen kellemetlen vagy hosszantartó kiütések esetén érdemes felhívni orvosunkat tanácsért.

Oltáshatékonyság – Mit jelent, hogy 95 vagy 70 százalékos a vakcina?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.