Koronavírus – Nem lesz domináns a dél-afrikai vírusvariáns

A dél-afrikai koronavírus-variáns terjedési tulajdonságai alapján nem valószínű, hogy ez a változat válna a legelterjedtebbé Nagy-Britanniában.

Van Tam professzor, angliai tisztifőorvos-helyettes leszögezte: a brit koronavírus-járvány domináns okozója a Délkelet-Angliában tavaly azonosított kenti változat, és bőséges mennyiségű vizsgálati adat utal arra, hogy e variáns ellen hatékonyak a brit oltási kampányban jelenleg használt vakcinák is.

Ellentétben a brit sajtóban “kissé ijesztő szalagcímek” alatt megjelent értesülésekkel, valószínű az is, hogy a Nagy-Britanniában legnagyobb számban használt Oxford/AstraZeneca-oltóanyag a dél-afrikai koronavírus-variáns esetében is alkalmas a súlyosabb megbetegedések kialakulásának megakadályozására.

Fotó: 123rf.com

Az angliai tisztifőorvos-helyettes elmondta azt is, hogy a többi vakcinagyártó, amelyekkel a brit kormány szintén kapcsolatban van – a Pfizer/BioNTech, a Janssen és a Novavax – előzetes, klinikai vagy szerológiai vizsgálati adatokat tett közzé oltóanyagairól a dél-afrikai variánssal összefüggésben.

Ezeket a vizsgálati anyagokat egységes csomagként kezelve bízni lehet abban, hogy e vakcinák a dél-afrikai vírusváltozat esetében is jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedések számát, még akkor is, ha a fertőződések megakadályozásában esetleg valamivel kevésbé hatékonyak – fogalmazott Van Tam professzor.

A dél-afrikai variánst eddig mindössze 147 páciens koronavírus-szűrővizsgálati leletében azonosították Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatban Jonathan Van Tam elmondta: a dél-afrikai változatnak semmiféle olyan kifejezett terjedési tulajdonsága, fertőzőképességi előnye nincs a többi koronavírus-variánshoz képest, amely miatt azt kellene feltételezni, hogy a következő hónapokban ez a változat válik a domináns koronavírus-típussá.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes mindezek alapján nyomatékosan kérte, hogy senki ne halogassa a koronavírus elleni oltás beadatását abból a meggondolásból, hogy majd inkább a dél-afrikai variánsra átdolgozott – a gyártók által őszre kilátásba helyezett – vakcinákat adatja be magának.

Fotó: MTI

Amikor kész lesz a módosított oltóanyag, mindenki újraoltathatja magát, és azoknak, akik a jelenlegi vakcinák mindkét dózisát megkapják, a dél-afrikai és egyéb vírusvariánsokra átdolgozott későbbi oltóanyagokból már csak egy adagra lesz szükségük.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este, vidéki látogatásán újságíróknak elmondta: a tudományos vizsgálati adatok alapján nagyfokú bizalommal kijelentheti, hogy a Nagy-Britanniában forgalmazott oltóanyagok – jelenleg a Pfizer/BioNTech és az Oxford/AstraZeneca – minden esetben nagy hatékonysággal akadályozzák meg a súlyos betegségek kialakulását és a haláleseteket.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfői sajtóértekezleten elmondta: a koronavírus elleni oltás első adagját eddig csaknem 12,3 millióan kapták meg, és ez azt jelenti, hogy a teljes brit felnőtt lakosságnak majdnem a negyedét már beoltották.

Hancock kiemelte, hogy a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportba sorolt 80 éven felüliek 91 százaléka, a 75-79 év közöttiek 95 százaléka, a 70-74 év közöttieknek csaknem a 75 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. Mindeközben továbbra is jelentős ütemben csökken az új fertőződések és a halálozások száma.

Koronavírus – Meg kell állítani a dél-afrikai mutációt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.