Koronavírus – félhetnek asztma esetén a betegek?

Fokozott odafigyelés szükséges

Amennyiben asztma betegséggel küzdünk, a koronavírus szempontjából a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozunk. Ez óvintézkedéseket tesz szükségessé.

A világon jelenleg komoly gondokat okozó koronavírus mindenkire nézve fenyegető, ám azok körében, akik eleve betegek, nagyobb veszélyt jelent. Közéjük tartoznak az asztma miatt szenvedők is.

Nagyon fontos, hogy állapotunkat megfelelően kontrolláljuk: előszöris szedjük a gyógyszereinket, használjuk az inhalációs kortikoszteroidokat. Egyetlen asztma-készítményről sem mondható el, hogy növelné a koronavírus kialakulásának esélyét. Ha egy asztmás elkapja a betegséget, nincs információ arról, hogy gyógyszerei súlyosbítanák azt.

Bármilyen kérdés vagy probléma – például légzési nehézség vagy súlyosabb asztma-panaszok – esetén érdemes felvennünk a kapcsolatot allergológusunkkal. Fokozott veszélynek vannak kitéve a koronavírus szempontjából az idősek, az immunhiányos és egyéb krónikus állapotok miatt szenvedők, s azok, akiknek meggyengült az immunrendszere.

Az asztma betegséggel küzdőknek és az immunhiányosoknak azt javasolják: folytassák kezeléseiket. A készülékeket megfelelően kell tisztítani és használni. Nagyon fontos, hogy az asztma továbbra is kontrollált legyen. Eddig a koronavírusos esetek 80 százaléka enyhének számít és korlátozott ideig tart. A tünetek között szerepel a láz, a köhögés és a légszomj.

Kövessük az alábbi, kiemelten fontos szabályokat:

  • Tartsunk legalább 1,8 méter távolságot a betegektől.
  • Ne érintsük meg szemünket, orrunkat, szánkat.
  • Mossunk kezet gyakran szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjunk legalább 60 százalék alkoholt tartalmazó kézi tisztítószert.
  • Használjunk zsebkendőt a köhögés és tüsszentés elfedésére, majd azonnal dobjuk ki.
  • Tisztítsuk meg/fertőtlenítsük a gyakran megérintett tárgyakat és felületeket
  • Ha betegek vagyunk, mindenképp maradjunk otthon!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.