Koronavírus – Ez rontja leginkább a túlélési esélyeket

A koronavírus járvány első hulláma idején megélt karantén ideje alatt a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek bespájzolása sokaknál plusz kilókat eredményezhetett.

Lassan egy éve élünk együtt a COVID-19 világjárvánnyal, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a védekezésben döntő jelentőségű a túlsúly leadása is, amelynek a kísérőbetegségek kialakulása mellett a tüdő és a légzés állapotára is hatása van. Több súlyos állapotú beteg kerül ki az elhízottak köréből és ez a fiatalokra is érvényes. Ha szükséges, akkor fogyás, valamint mindenkinek több mozgás és edzett állapot a megelőzés kulcsa. Hosszú időszak telt el a lezárások kezdete óta, itt az ideje az éves szűrővizsgálatoknak is.

Egy több mint 4000 koronavírusos beteg adatait elemző USA-beli kutatás  szerint a kórházi ellátást igénylőket érintő legnagyobb kockázat az időskor után a túlsúly. A felesleges kilók tehát egyértelmű veszélyt jelentenek és Magyarországon nem áll jól ezen a téren. Túlsúlyos vagy elhízott a felnőtt magyar lakosság majd kétharmada, ezzel az eredménnyel 2018-ban Magyarország volt a világ negyedik legelhízottabb országa.

Foto:123rf.com

Az elhízás maga után vonja többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatának növekedését. Mindezek pedig komoly kockázati csoportba sorolhatják a betegeket egy olyan vírusjárvány esetén, mint most a koronavírus. Aki megkapja a betegséget, súlyosabb állapotba kerülhet, és megnő a halálozás kockázata is” – mondja el Dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, obezitológus, aki magánellátásban jelenleg is részt vesz a járóbeteg koronavírus ellátásban. A túlsúly tehát komoly betegségek oka, melyek a súlyos koronavírusos állapot rizikófaktorai.- „A cukorbetegek és a magas vérnyomással élők szervezetében ráadásul eleve több olyan típusú jelfogó is van, melyeket a vírus is használ a testünkbe való belépésre” – teszi hozzá Dr. Bajnok Éva.

A fiatalabbak talán nagyobb biztonságban érzik magukat, hiszen a tájékoztatások rendre az idősek érintettségét emelik ki, azonban a legújabb adatok szerint nem csak a 65 év felettiek és az ismert krónikus betegek tartoznak a veszélyeztetettek közé, hanem ugyanúgy a 60 év alattiak is, ha túlsúlyosak. Egy kutatás szerint a túlsúlyos fiatal koronavírusos betegek kétszer gyakrabban igényelnek sürgős és kritikus beavatkozást, mint a normál súlyúak.

„Ennek hátterében direkt hatások, mint a tüdőre nehezedő nyomás és a szerv rosszabb állapota, de felismeretlen krónikus betegség is állhat, melynek elsődleges oka és kiváltója a beteg túlsúlya” – figyelmeztet Dr. Bajnok Éva. – „Kutatás is alátámasztja, hogy több kockázatot tartogat a túlsúlyosoknak a koronavírus. Fontos kiemelni, hogy az idős, túlsúlyos emberek nagyon nagy veszélyben vannak, ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalabbak vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre, és hívják fel a figyelmüket az egészséges táplálkozás fontosságára, adott esetben pedig segítsenek életmódváltásban.”

Dr. Bajnok Éva

Kétségbeesés és félelem helyett a járvány idején is érdemes belefogni az életmódváltásba, mert a kedvező hatások gyorsan kialakulhatnak és így rövid távon is hasznosak lehetnek. A több mozgás, és szükség esetén a diéta a kulcs a megelőzésben. Mindenkinek fontos ebben az időszakban fokozottan figyelnie a hasi elhízás elkerülésére és az egészséges haskörfogat elérésére – a home office és a sok ülőmunka is pont ebből a szempontból veszélyes, amikor csak lehet, iktassunk be szüneteket. A helyes táplálkozás mellett nagyon fontos a mozgás: a védőhatása már a fogyás elején jelentkezik. Az edzettség védelmet nyújt a súlyos állapotba kerülés ellen, erre a nem túlsúlyosaknak is figyelniük kell. Az életmódhoz mindenki számára hozzátartozik a mozgás is.

„A fogyás kapcsán jó tudni azt is, hogy a súlyvesztés jobb állapotú immunrendszert eredményez, megfelelő életmóddal növelhető a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség“ – avat be Dr. Bajnok Éva. – “A túlsúlyos embereknek pedig a járvány idején gondolniuk kell rá, hogy esetleg rizikót jelentő, fel nem ismert krónikus betegségük is lehet, így még jobban vigyázzanak magukra és tekintsék úgy, hogy kockázati csoportba tartoznak. Ebben az esetben azt javaslom, hogy vegyenek részt szűrővizsgálatokon és adják le túlsúlyukat, ha szükséges, szakértői segítséggel.”

tulsuly, elhizas1

Sokan a krónikus betegséggel nem rendelkezők és a magukat egészségesnek tartók közül is az előző évben kizárólag a koronavírus betegség elkerülésére összpontosítottak, pedig a többi megbetegedés valószínűsége sem csökkent.

„Az éves általános orvosi viziten túl ugyancsak mindenkinek javasolt az életkor és nem szerinti szűrővizsgálatok lebonyolítása is – például mell- és méhnyakrákszűrés, bőrrákszűrés – hiszen ezek előfordulási gyakorisága nem csökkent a járvány ideje alatt sem” – teszi hozzá Dr. Bajnok Éva.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.