Koronavírus és demencia

A koronavírus-járvány mindannyiunk számára krízishelyzetet teremtett. Sokan azok közül, akik személyes gondoskodást nyújtanak egy Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettüknek, most még nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőre.

A brit Alzheimer Társaság összegyűjtötte a legfontosabb tennivalókat, melyekkel támogathatjuk demenciában érintett hozzátartozónk egészségének megőrzését

Győződjünk meg róla, hogy van a demenciával élő személy lakásában kéziszappan és fertőtlenítő. Minden látogatás alkalmával – és lehetőség szerint minél gyakrabban – mossunk kezet és erre biztassuk a beteget is.

Fotó: 123rf.com

A gyakran használt eszközöket, mint a kilincseket, csapokat és távirányítókat különösen gyakran tisztítsuk meg!

Ha a demenciával élő személy és/vagy a róla gondoskodó hozzátartozója önkéntes karanténban van, ajánljuk fel segítségünket a bevásárlás, receptkiváltás vagy egyéb feladatok terén. Kérdezzünk rá, hogy miben is segíthetnénk!

Ellenőrizzük, hogy a demenciával élő személynek minden gyógyszerből van elegendő mennyiségű az otthonában! Ha mi nyújtunk az elsődleges személyes gondoskodást a betegnek, hívjuk fel a háziorvost vagy patikát és beszéljük meg a szakemberrel, hogy miképp is lesz biztosítva a demenciával élő gyógyszerellátása.

Ha a demenciában érintett személy egyedül él otthonában, fektessünk különös hangsúlyt arra, hogy jól látható helyekre tegyük ki a fontos telefonszámokat. Több alkalommal is beszéljük meg a beteggel, hogy kit kell értesítenie, ha rosszul van.

Fotó: 123rf.com

Az izoláció során feltétlenül törekedjünk arra, hogy demenciával élő szerettünk aktív maradjon. Biztosítsunk érdekes elfoglaltságot számára keresztrejtvényekkel, könyvekkel, kirakósokkal, kötéssel-horgolással és a kedvenc filmjeikkel. Emellett ha a szerettünk mobilitása megengedi, javallott a napi könnyed torna bevezetése is.

Maradjunk kapcsolatban hozzátartozónkkal. Ha a látogatás fertőzésveszély vagy egyéb ok miatt nem opció, tartsuk fent a kapcsolatot telefonon, postán, emailben vagy Skype-on. Biztosítsuk róla szerettünket, hogy sokat gondolunk rá – és kérjük az összes hozzátartozónkat is, hogy tegyék ezt meg!

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.