Koronavírus – Egy gén a tünetmentes betegek oka?

Az északi és nyugati területeken gyakori lehet

Már jó ideje nem újdonság: bizonyos emberek meg sem érzik a Covid-19-et, s tünetmentes a betegségük, noha jelen van szervezetükben a koronavírus. Tudósok szerint ezt egy gén is okozhatja.

Vajon minek köszönhető, hogy míg egyes betegek nagyon szenvednek, sőt meg is halnak a koronavírus miatt, mások alig érzik meg azt? Kutatók szerint a gének összefüggésbe hozhatók a tünetmentes koronavírussal. A Covid-19 vírust a SARS-CoV2 okozza. A légúti betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

A koronavírussal fertőzött betegeknek azonban két alapvető típusa van: azok, akiknél jelentkeznek a tünetek – így például lázasak lesznek, köhögnek, megfázásos panaszaik vannak, fejfájás és egyéb fájdalmak gyötrik őket. A másik csoportba a tünetmentes emberek tartoznak. Esetükben nemhogy semmilyen panasz nincs, de nem is látszik rajtuk, hogy valami bajuk lenne.

Fotó: 123rf.com

Joggal merülhet fel bennünk, hogyan lehetséges ez?

Tudósok egy csoportja azonosított egy genetikai kapcsolatot, amely magyarázattal szolgálhat arra: miért nem tűnnek betegnek egyes, a koronavírust elkapott páciensek.

Az angliai Newcastle Egyeteme vezette a kutatócsoportot, amely rámutatott: azoknál az embereknél, akikre tünetmentes koronavírus jellemző, háromszor nagyobb valószínűséggel van jelen a HLA-DRB1*04:01 nevű gén, mint a panaszokkal rendelkezőknél.

Régóta ismert, hogy a HLA-DRB1*04:01 humán leukocita antigénként azonosított gén közvetlenül összefügg a szélességi és hosszúsági fokokkal. Vagyis, Európa északi és nyugati részén valószínűleg több ember rendelkezik vele. Mindez azt sugallja, hogy ezen európai emberek nagyobb valószínűséggel maradnak tünetmentesek, ha megtámadja őket a koronavírus, ám sajnos ettől még átadhatják a betegséget másoknak.

Fotó: 123rf.com

„Ez az fontos felfedezés megmagyarázhatja, miért történik meg, hogy valaki elkapja a vírust, de nem betegszik le” – mondta Carlos Echevarria, a Translational and Clinical Research Institute sajtóközleményében. – “Ez genetikai tesztek létrehozásához vezethet, amelyek alapján meg tudjuk határozni, kiket kell elsősorban beoltani a vírus ellen.”

“A népesség szintjén igencsak lényeges tudni, kik azok, akik rezisztensek, tehát elkapják a koronavírust, vagyis kockáztatják a terjesztését, miközben tünetmentesek maradnak” – tette hozzá Echevarria.

A HLA Journal szaklapban közzétett tanulmány úgy jutott a fenti eredményre, hogy összehasonlította a tünetmentes embereket az ugyanazon közösségből származó páciensekkel, akik viszont súlyosan megbetegedtek, de semmilyen mögöttes betegségük nem volt.

Összesen 49 súlyos koronavírusos páciens mintáit használták, akiket kórházba kellett szállítani a légzési elégtelenség miatt; 69 embertől vettek mintát a tünetmentes kórházi dolgozók közül, akiknek azonban a koronavírus-tesztje pozitív volt. A tanulmányban egy kontrollcsoport is részt vett – ez a csapat egy olyan tanulmányból származott, melyben a HLA genotípusok és az ízületpótló műtét eredményeinek összefüggését vizsgálták a kutatók.

Fáj a nyaka COVID után? Pajzsmirigygyulladás is okozhatja

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Lehet,hogy nekem is ilyen van!!!???..
  semmi sem kizárt,habár nem hiszek benne…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.