Koronavírus – Az enyhe tünetek is több mint 3 hétig tarthatnak

A Covid-19 fertőzésen átesett emberek több mint egyharmada nem kevesebb, mint három héten át érzékelte a koronavírus-tüneteket a diagnózisát követően.

Attól az időponttól számítva, hogy megkapták a diagnózist, a koronavírus-fertőzöttek több mint egyharmada 3 héten át, vagy ennél is hosszabb ideig tapasztalta a betegség tüneteit – mutatott rá az Amerikai Betegség Kontroll és Megelőzési Központ (CDC).

Ezen emberek közé sorolható a 18 és 34 év közöttiek 25 százaléka is – tette hozzá az ügynökség.

Fotó: 123rf.com

A fiatalokról azt tartják, kevésbé vannak veszélyben a koronavírus szempontjából, kisebb a kockázata annak, hogy lecsap rájuk a fertőzés súlyos változata – ugyanakkor az Egyesült Államokban jelenleg ők is jelentős részét képezik a betegeknek. „Ezen eredmények alapján a Covid-19 hosszabb lefolyású betegséget okozhat még enyhébb tünetek esetén is, amikor a páciens járóbeteg, beleértve a fiatal felnőtteket is” – jelentette a CDC.

Hozzátették: a megelőző intézkedések, beleértve a társadalmi távolságtartást, a gyakori, alapos kézmosást, valamint a megfelelő szájmaszk-viselést, jelentős befolyással vannak a koronavírus terjedésének lassítására.

A megállapítások egy, 294 enyhe Covid-19 fertőzéssel küzdő ember vizsgálatán alapultak. A tanulmányt 2020. április 15. és június 25. között végezték el a CDC kutatói. A résztvevőket 13 állam 14, elsősorban városi tudományos egészségügyi központ rendszerből választották ki. Noha az alanyok 65 százaléka azt mondta, koronavírus-tünetei 7 napon belül eltűntek, a többiek – 35 százalék – arra panaszkodott, hogy azok 14 és 21 nap közötti időszakon át fennálltak.

A köhögés volt a leginkább tartós tünet a válaszadók 43 százalékánál. Az alanyok 35 százaléka a kimerültséget emelte ki, míg 26 százalékuknál a láz volt jelen hosszabb ideig. A kutatók szerint a 35–49 év közötti felnőttek 33 százaléka, illetve az 50 évnél idősebbek 47 százaléka tartós tünetekről számolt be.

Fotó: 123rf.com

Az emberek több mint fele legalább egy krónikus betegséggel küzdött – leggyakrabban magas vérnyomással, elhízással, mentális egészségügyi problémával. Ők arról számoltak be, hogy tartós koronavírus-tüneteket tapasztaltak. Ugyanakkor csaknem ötből egy 18 és 34 év közötti fiatal panaszkodott arra, hogy bár nem volt semmilyen krónikus betegségük, a fertőzés-tünetek náluk is hosszú ideig fennálltak.

Összehasonlításképpen, az influenzával diagnosztizált betegek több mint 90 százaléka teljesen felépül 2 héten belül – írták a kutatók.

Ez a jelentés arra utal, hogy még azoknál a pácienseknél is, akiket járóbeteg-ellátás keretében teszteltek és kezeltek, hetekbe telik a betegség távozása és a visszatérés a normális kerékvágásba” – állapították meg a szakemberek.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.