Koronavírus – A légkondicionáló is terjesztheti a betegséget?

Mivel a koronavírus változatlanul jelen van a világban, egyes tudósok arra gyanakszanak, hogy lehet egy tényező, mely felett elsiklottak: történetesen, hogy a légkondicionáló is terjesztheti a fertőzést.

Az talán nem csoda, hogy a hideg téli időjárás ideális feltételeket teremt a megfázás és az influenza átadására – az emberek benn tartózkodnak, közel egymáshoz, a nap nagy részében. Kutatók szerint azonban a nyár sem más a megfelelő körülményeket illetően: sokan szintén beltérben vannak, ahol működik a légkondicionáló.

Ha nagy a meleg, az emberek ösztönösen keresik a hűvös helyeket, így ott is könnyen csoportosulhatnak, ahol klíma van.

Fotó: 123rf.com

A tudósok úgy vélik, a légkondicionáló egyébként is kockázatos lehet, a mód miatt, ahogyan ezek a gépek üzemelnek. „Ha a kinn a hőmérséklet szélsőséges, a hűtőrendszerek az energiatakarékosság érdekében beállítják a friss levegőkeveréket. Ez azt jelenti, minél melegebb van odakint, annál jobban cirkulál a levegő, s ezzel bizony nagyobb mértékben lélegezhetjük be azt a levegőt, amit más emberek kifújnak” – magyarázta Edward Nardell, orvos, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskolájának professzora, aki szerint a folyamat nyilvánvalónak tűnik.

A légkondicionáló ráadásul ventillátorral rendelkezik, melyek fújják a levegőt – ezzel biztosítva a legkisebb vírusrészecskék – aeroszolok – extra mértékű megemelését és hosszabb ideig levegőben maradását.

„A légkondicionálók, valamint a ventilátorok és más légmozgató készülékek által termelt légáramok tovább szállíthatják a részecskéket, mint ameddig egyébként eljutnának” – tette hozzá. A klíma gépek kivonják a levegőből a nedvességet, a vírusok pedig jól érzik magukat a száraz levegőben.

Bizonyos helyzetekben ezen tényezők kombinációja tökéletes feltételeket teremthet a fertőzéshez.

Fotó: 123rf.com

Már gyanakodtak rá

A légkondicionálással kapcsolatos tanulmányok nem sokkal azután jelentek meg, hogy több bizonyíték felmerült a koronavírus levegőben történő terjedéséről. A Clinical Infectious Diseases szaklapban megjelent kommentárban 239 tudósból álló nemzetközi csoport hívta fel a nemzeti és nemzetközi szervezetek figyelmét – köztük az Egészségügyi Világszervezetét -, hogy ismerjék el a koronavírus levegőben történő terjedésének lehetőségét.

Világos, következetes üzenetet kell küldenünk az embereknek – mondta el Shelly Miller, PhD, gépészmérnök, aki a Boulder-i Colorado Egyetemen vizsgálja a beltéri levegő minőségét.

„A vírus-kitörések, a levegőből történő mintavétel és az állatkísérletek becslései alapján éppen elég bizonyítékunk van annak bizonyítására, hogy a fertőzés átadása levegőben is lehetséges, tehát világos iránymutatásokra van szükségünk a helyzet kezeléséhez” – hangsúlyozta Miller.

Az Egészségügyi Világszervezet részéről Benedetta Allegranzi orvos, fertőzés-megelőzésben és kezelésben résztvevő szakember közölte: elismerik, hogy ezen a területen új bizonyítékok kerülnek elő és úgy vélik, nyitottnak kell lenniük ezekre, meg kell érteniük a hatásait, függetlenül attól, milyen módjai vannak a fertőzés átadásának és milyen óvintézkedéseket kell hozni.

Hogyan lehet biztonságosabb a beltéri levegő?

Miller szerint a legegyszerűbb módszer arra, hogy távoltartsuk a koronavírust, ha több szabad levegőt engedünk be. A lakásokban, házakban nyitva kell tartani az ablakokat és gyakran bejuttatni friss levegőt.

Ezt persze nem mindenhol lehet akadálytalanul megtenni – például a kereskedelmi épületekben.

A kutatók azt ajánlják, a beltéri levegő minimalizálása érdekében 100 százalékban biztosítani kell a friss levegőt, s ezt nem lehet mindig megtenni, ha fűteni vagy hűteni szeretnénk.

Egy másik megoldás a levegőben terjedő vírusok elpusztítására az, hogy speciális, falra vagy mennyezetre szerelt dobozokkal szerelkezünk fel, amelyek rövid hatótávolságú UV-sugárzást bocsátanak ki. Ez a mennyiségű UV-fény a bőrre nem káros, de az ártalmas kórokozókat megöli. Ezek a rendszerek sikeresen kontrollálták már más levegőben terjedő vírusok, például a tuberkulózis terjedését – hangsúlyozta Nardell.

Befektethetünk ugyanakkor egy légtisztítóba is, de érdemes utánaolvasni, pontosan milyet szerezzünk be a megfelelő hatékonyság érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php