Koronavírus – 1 évvel később 40 százalékkal nőhet a cukorbetegség esélye

Szakértők szerint 40 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a következő egy éven belül, ha valakire lecsap a koronavírus-fertőzés.

Lehetséges, hogy aki koronavírus-fertőzésben szenved, majd kigyógyul, 1 év múlva diabéteszes legyen? Szakemberek szerint erre 40 százalék esély van. Úgy tűnik, a Covid-19 megbetegedés ennyivel növeli a cukorbetegség valószínűségét a következő egy esztendőn belül – mutatott rá az amerikai Veterán Adminisztráció egészségügyi rendszerének tanulmánya.

“A kockázat kicsi, de nem elhanyagolható” – jelentette ki Ziyad Al-Aly orvos, a tanulmány egyik kutatója, a Missouri állambeli Veteran’s Administration St. Louis Health Care System kutatási és fejlesztési vezetője s egyben a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának klinikai epidemiológusa. Hozzátette: a koronavírus emeli a diabétesz kialakulásának esélyét akár egy évvel azután is, hogy a páciens kigyógyult.

Fotó: 123rf.com

A kutatásban Al-Alyval együtt Yan Xie MPH, a Saint Louis-i Veterans Research and Education Foundation munkatársa is részt vett. A tanulmány, melyet a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat tett közzé, több mint 8 millió ember és 180 ezer koronavírus-fertőzött személy adatain alapult. 

“Az eredmények megegyeznek egy másik tanulmányéval, amely a németországi alapellátásból származó adatok alapján készült. Bár ez a vizsgálat kisebb és rövidebb volt, a megállapításai konzisztensek voltak” – mondta Al-Aly.

A Covid-19 hatásai, beleértve a diabétesz kockázatának növelését, igencsak mélyrehatóak.

A cukorbetegség koronavírushoz kapcsolódó növekedése példátlan diabétesz-esetekhez vezethet világszerte, pusztítást okozva az amúgy is túlterhelt és forráshiányos klinikai, közegészségügyi rendszerekben, szenvedő áldozatokkal és kétségbeejtő halálozási aránnyal” – vélekedett a tanulmányt kísérő vezércikkben Venkat Narayan orvos és Lisa R Staimez PhD. Mindketten a Rollins School of Public Health, illetve az Emory Global Diabetes Research Center munkatársai az atlantai Emory Egyetemen. Mindez csak az Egyesült Államokban több millió újonnan diagnosztizált cukorbeteget jelentene.

Nem világos a kapcsolat

A szakértők egyelőre nem tudják, mi a kapcsolat a kettő között.

A Covid-19 és a cukorbetegség közötti összefüggés oka ismeretlen és valószínűleg személyenként eltérő” – jelentette ki Ziyad Al-Aly.

Azoknál az embereknél mindenesetre, akiknél már fennállnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezői – így például az elhízás vagy a metabolikus szindróma -, a koronavírus-fertőzés felgyorsíthatja a folyamatot.

“A diabétesz kockázati tényezőivel nem rendelkező embereknél a Covid-19 és az általa kiváltott összes gyulladás a szervezetben a betegség kialakulásához vezethet” – tette hozzá az orvos.

A koronavírus 59 százalékkal növelte a cukorbetegség esélyét azoknál is, akik nem voltak túlsúlyosak, s 38 százalékkal azok körében, akiknél a legalacsonyabb volt a diabétesz rizikója. Azt is tudni lehet, hogy a diabétesz jelentkezésének esélye nagyobb volt azoknál, akiknél súlyos koronavírus alakult ki, kórházba vagy intenzív osztályra is kerültek – ám még enyhe eseteknél is magasabb volt a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem betegedtek meg a fertőzésben. Al-Aly kutatócsoportja most tovább elemzi az adatokat más egészségügyi problémák, köztük a szív- és vesebetegségek, valamint a már jól dokumentált „hosszú Covid” tünetek – köztük a fáradtság, a fájdalom és a neurokognitív diszfunkciók – tekintetében.

Vizsgálják a Covid-19 vakcina hatását is, hogy kiderüljön, mérséklődnek-e a kockázatok az áttöréses fertőzések esetén.

Olvasd el ezt is!

Kiderült: Ezért alakulhat ki a long COVID

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.