Kiderült: összefügg a vércsoport és a Covid súlyossága

Habár a COVID világjárvány korai szakaszában orvoskutatók sejtették, hogy ok-okozati összefüggés lehet a két tényező között, bizonyítást csak az elmúlt hetekben nyert az elmélet.

A PLOS Genetics tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányban a Mendel-féle randomizációnak nevezett elemzési módszert alkalmazták a vérben található fehérjék szintjét szabályozó génváltozatok és a covid-betegség kimenetele közötti kapcsolat felmérésére – számol be a Liner.

Kutatók több mint háromezer vérproteint vizsgálták, a fertőzés lefolyását pedig kórházi kezeléssel vagy halállal határozták meg.

Fotó: 123rf.com

Az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy ok-okozati összefüggést állapítottak meg a covid súlyossága, valamint az ABO nevű enzim között, mely meghatározza az egyének vércsoportját.

A felfedezés rámutatott arra, hogy az ABO-hoz köthető eredmények megerősítik a korábbi feltételezéseket, melyek alapján tudósok azt prognosztizálták, hogy az A típusú vércsoportba tartozó személyeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények koronavírus-fertőzés esetén.

Azért is számít sikernek a tanulmány, mivel segíthetnek új terápiás módszerek kifejlesztésében, ezáltal enyhíthetnének a betegség tünetein, nem mellesleg megakadályozhatnák a panaszok eszkalálódását.

Olvasd el ezt is!

Súlyos agyi elváltozásokat okozhat az enyhe COVID is

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Huth Geri anyukája

    A 0-sok a kiválasztottak.