Készülj fel! – Jön az omikron “lopakodó” variánsa

Jön az omikron újabb verziója, ami a kutatók szerint „lopakodik”.

A második omikron-változat genetikailag is eltér az eredetitől, így elképzelhető, hogy máshogy viselkedik.

Az omikron nevű koronavírus-variáns egy újabb változatát azonosították a londoni University College (UCL) szakemberei a The Guardian szerint. Az újabb vírusváltozatot „lopakodó” omikronnak is nevezik, mivel az első adatok szerint nehezebben lehet megkülönböztetni a többi, már ismert variánstól.

Az újabb vírusváltozat számos olyan mutációval rendelkezik, amik az eredeti omikronban is megvannak, ám genetikailag különbözik tőle. Ez a kutatók szerint felveti annak a lehetőségét is, hogy a kórokozó esetleg másképp viselkedik.

Fotó: 123rf.com

A „lopakodó” változatot Dél-Afrikából, Ausztráliából és Kanadából származó mintákban fedezték fel, de a kutatók nem zárják ki, hogy már máshol is megjelenhetett. Az viszont biztosnak látszik, hogy az Egyesült Királyságban egyelőre nincs jelen. Az UCL Genetikai Intézetének igazgatója, Francois Balloux professzor azt mondta: az általuk vizsgált mintegy 709 omikronos minta közül 42-nél azonosították az újabb változatot.

Az omikron új formájának felfedezése arra késztette a kutatókat, hogy a B.1.1.529-es törzsét (ez az omikron azonosítója) BA.1-re a BA.2-re osszák fel. Előbbi az eredeti, a másik a még újabb.

Ez is érdekelhet!

Döbbenetes! – Az omikron oldhatja meg a világ COVID-problémáját?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.