Karikó Katalin az év hőse

Karikó Katalin mellett három további kutatót neveztek meg 2021 hőseként.

2021-ben Elon Musk lett az év embere a Time-nál. A magazin 1927 óta osztja ki a címet, de a lap egyéb kategóriákban is meg szokta választani az év legjelentősebb személyeit, eseményeit.

A Time-nál idén az év hősei a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó szakemberek, Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman lettek.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A döntésről beszámoló cikkben hosszasan méltatják a koronavírus elleni küzdelemhez csatlakozó tudósok munkáját. A szakértők lenyűgöző gyorsasággal és precizitással dolgoztak, a munka csúcsát pedig a védőoltások létrehozása jelentette. Corbett, Graham, Karikó és Weissman szerepe a járvány elleni védelem mellett azért is kimagasló, mert az mRNS-technológia révén forradalom kezdődhet az orvostudományban.

A cikkben a Time az egyes szakemberek pályafutását is bemutatja, az ismertetés pedig Karikó Katalinnal kezdődik, aki lényegében elindította a technológia fejlesztését. Munkájának egyik fordulópontja volt, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen megismerkedett Weissmannal, akivel később közös kutatásokba kezdtek.

Olvasd el ezt is!

Karikó Katalin: Az omikron kivégzi a járványt?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.