Jön a Valneva koronavírus vakcina – inaktivált vírust tartalmaz

Megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát.

A szervezet döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul – számol be a Hvg.hu.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik az általa okozott Covid-19 betegség elleni védekezést. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a Valneva VLA2001 kódjelű vakcinájának hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjon: az oltóanyag alkalmazásának előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.

Fotó: 123rf.com

Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

A Valneva európai biotechnológiai vállalat vegyileg inaktivált vírusból állít elő vakcinát. Az eljárás legkevesebb 70 éve ismert: az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt lehetséges koronavírus-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.

Az Európai Bizottság november 10-én hagyta jóvá a Valnevával kötött szerződést a lehetséges új, koronavírus elleni oltóanyaga beszerzéséről. A szerződés 2022-ben közel 27 millió adag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára.

Az EMA mostanáig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, valamint a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használatra. A Valneva védőoltása mellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, és a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak oltóanyagát.

Ez is érdekelhet!

COVID – Ez történik a szervezetben az mRNS-vakcina hatására

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.