Jól működik az eddigi leghatékonyabb, COVID elleni gyógyszer

Az amerikai kutatók közlése szerint a Magyarországon is tesztelt Molnupiravir hatékony a COVID gamma, delta és mű variánsa ellen is. Felére csökkenti a betegség komolyra fordulásának kockázatát.

Bár az elmúlt bő másfél évben leginkább arról hallhattunk, hogy miként fejlesztik és tesztelik a tudósok a koronavírus elleni védőoltást, időközben a már megfertőződött embereknél alkalmazható gyógyszereken is gőzerővel dolgoztak. Most az USA Today írt egy ígéretes eredményről: a Molnupiravir – amit Magyarországon is tesztelnek – az esetek felében képes volt megakadályozni a koronavírus által okozott megbetegedést, így a pácienseknek nem súlyosbodott az állapotuk.

A gyógyszert összesen 385 embernek adták be a szájon át bevehető készítményt, öt nappal azután, hogy diagnosztizálták náluk a koronavírus-fertőzést. További 377 önkéntes, akik szintén fertőzöttek voltak, placebót kaptak. A kísérletek minden résztvevőnél volt legalább egy olyan tényező, amely miatt a veszélyeztett csoportba lehetett őket sorolni: vagy 60 év felettiek voltak, vagy túlsúllyal, cukorbetegséggel, esetleg szívbetegséggel küzdöttek.

Fotó: 123rf

Az amerikai Emory Egyetem által kifejlesztett gyógyszert naponta 2×4 pirula formájában adták be öt napon keresztül. A kutatók kiemelték: a készítmény hatékonynak bizonyolt a koronavírus gamma, delta és mű variánsai ellen.

A vizsgálati eredmények szerint a gyógyszert kapó betegek 7,3 százaléka került kórházba az egy hónapon át tartó megfigyelések során, míg a kontrollcsoport esetében 14 százalékról beszélhetünk. Ez 53 embert jelent, akik közül nyolcan elhunytak.

Az amerikai kormány már 1,2 milliárd dollárt el is különített arra, hogy megvásároljon 1,7 millió adagot a készítményből, amennyiben az megkapja az amerikai gyógyszerhatóság engedélyét. A tesztben egyébként Magyaroroszágon nyolc centrumban 55-en vehetnek részt, világszerte pedig 1332-en.

Beadták hazánkban az első, kísérleti Covid-gyógyszert

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.