Itt az új COVID hullám? – Megérkezett hazánkban a BA4-es és a BA5-ös variáns

A nagyvárosokban nőtt a COVID örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília azt mondta: ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb.

maszk

Fotó: 123rf.com

“Az országos tisztifőorvos különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra” – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Az oltásokat némileg “kikerülik” az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.

Olvasd el ezt is!

Nagy a baj – Tovább emelkedik az új COVID-fertőzöttek napi száma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.