Ismert fűszernövény alkotóeleme hatásos a Covid és az Alzheimer-kór ellen

A Scripps Research Institute kutatói az Antioxidants folyóiratban közölt cikkükben olyan bizonyítékokat tártak a nyilvánosság elé, amelyek szerint a rozmaringban található karnozinsav képes blokkolni az ACE2 és a Covid-19 tüskefehérjéje közötti interakciót, ezzel megakadályozva, hogy a vírus a sejtekbe juthasson.

A kutatók véleménye szerint a karnozinsav vagy valamely származéka egy olcsó, biztonságos és hatásos készítmény lehet nem csak a fertőzés, hanem a vírus hosszú távú hatásainak (például az “agyköd”-nek) a kivédésében, csökkentésében – számol be a Pharmindex online.

Fotó: 123rf.com

A kutatók egy 2016-ban végzett vizsgálatuk során jöttek rá arra, hogy a karnozinsav képes aktiválni az Nrf2 gyulladásgátló, antioxidáns szignalizációs útvonalat, mely állati modellszervezetekben például az agy gyulladására utaló Alzheimer-szerű jeleket is csökkentette. Mostani vizsgálatukban a kutatók bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy emelkedő dózisban adagolva a karnozinsavat progresszív fertőzésgátló hatást értek el a Covid-19 ellenében.

A kutatók szerint a hatóanyag azért is biztonságos, mert patologikusan aktiválódó hatóanyagról van szó, azaz aktív formájába csak a fertőzés helyén jelen lévő gyulladás és oxidatív körülmények hatására alakul át.

Olvasd el ezt is!

Post-Covid szindróma – Otthoni kezelés vagy rehabilitáció?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.