India egy új, DNS-vakcinát alkalmaz a koronavírus ellen

Augusztusban az indiai kormány sürgősségi felhasználási engedélyt adott az új DNS-vakcinának.

A Zydus Cadila gyógyszergyártó cég az indiai biotechnológiai minisztériummal együttműködve fejlesztette ki a ZyCov-D nevű, három adagos vakcinát, amelyet ott 12 éves vagy idősebb személyeknél történő alkalmazásra engedélyeztek.

A több mint 28 ezer önkéntes bevonásával végzett 3. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján a ZyCov-D 67 százalékos hatékonyságot mutatott a tüneti fertőzésekkel szemben. A beoltottak között a második adag után nem fordult elő súlyos megbetegedés, sem haláleset, a harmadik adag után pedig közepesen súlyos megbetegedés sem fordult elő – az adagokat 28 napos különbséggel adják be – számol be a Liner.hu.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A vakcina plazmid DNS-t tartalmaz, olyan körkörös genetikai szálakat, amelyek bejutnak a gazdasejtek sejtmagjába, ahol hírvivő RNS-é (mRNS) alakulnak át. Az mRNS ezután a sejtmagból a citoplazmába kerül, és a SARS-CoV-2 tüskefehérjévé alakul át, épp úgy, ahogy a ma már ismert mRNS-vakcinákban.

Az Egészségügyi Világszervezet vakcinakövető rendszere szerint tíz másik DNS-vakcina van klinikai fejlesztés alatt az új típusú koronavírus ellen. A pennsylvaniai székhelyű INOVIO a SARS-CoV-2 elleni plazmid DNS-vakcina jelöltjének, az INO-4800-nak 3. fázisú vizsgálatát kezdi meg rövidesen – írja a JAMA.

A Vaxzevria hatékony az indiai variáns ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.