„Ikervírus” lesz a Covid-19 és az influenza

Egy időben is beadható a koronavírus-járvány és az influenza elleni védőoltás az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ legújabb ajánlása szerint. Szakemberek egyelőre nem tudják megjósolni az influenzajárvány mértékét, de várhatóan a két kórokozó egyidejű jelenléte pluszterhet rak az amúgy is jelentősen túlterhelt egészégügyi ellátórendszerre.

Módosította ajánlását az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. A CDC legújabb közleménye szerint egy kórházi látogatás alatt letudható a koronavírus, illetve az influenza elleni védőoltás beadatása – írja az AP News nyomán a Vg.hu.

Az intézet korábban 14 nap különbséget javasolt a két vakcina beadása között, hogy nyomon követhető legyen, a szervezet melyik oltóanyagra miként reagál. A CDC friss közlése szerint ez a várakozási idő elhagyható. A központ és más egészségügyi szakértők korábbi tapasztalatokra alapozva azt mondják: a vakcinák egy időben történő beadásnál is ugyanolyan hatásosak, mintha némi idő telne el a két oltóanyag felvétele között.

Fotó: 123rf.com

A szakemberek nem tudják megjósolni, mennyire lesz intenzív az influenzaszezon. Tavaly világszerte elvétve regisztráltak influenzás beteget, ami a maszkhasználat kötelezővé tétele mellett annak köszönhető, hogy az emberek a járványügyi korlátozások hatására a megszokottnál több időt töltöttek otthonukban.

Aggodalomra ad okot, hogy a két vírussal egyszerre kell szembenéznünk. A Covid-19 és influenza „ikervírusként” jelenik meg, ami további terhet ró az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerre – mondta Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzaközpontjának irányítója.

A CDC 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlja az éves influenza elleni védőoltást, különösen az idősebb korosztály számára. A vakcina 10-14 nap alatt fejti ki hatását a szervezetben.

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.