Így válthat ki gyulladást a COVID

Kutatók azt vizsgálták, hogyan okoz gyulladást a COVID. Érdekes eredményekre jutottak.

A világjárvány kezdete óta tudjuk, hogy a covid okozta gyulladás légzési nehézségeket és egyéb szervi károsodásokat okoz. A Nature cikke szerint a kutatók korábban nehezen tudták meghatározni, mi váltja ki a gyulladást. A legújabb tanulmányok kétféle fehérvérsejttípust, a tüdőben lévő makrofágokat és a vérben lévő monocitákat említik, mint az állapot lehetséges kiváltóit. A vírus képes megfertőzni az immunsejteket és szaporodik is azokban – írja az Infostart.

Haldokló sejtek

Judy Lieberman, a massachusettsi Bostoni Gyermekkórház immunológusa és kollégái covidos emberek vérmintáit vizsgálták, amelyekből kiderült, hogy a monociták (a szervezetben a betolakodókat kereső, azokra hamar reagáló immunsejtek) mintegy 6 százalékát érintette a gyulladással összefüggő, piroptózisnak nevezett sejthalál. Ez az arány a kutatók szerint furcsa, mert a szervezetből az esetek többségében gyorsan távoznak az elhalt sejtek.

A vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a haldokló sejteket a koronavírus fertőzte meg. A covid feltehetően aktiválta az inflammaszómákat, vagyis azokat a nagy molekulákat, amelyek gyulladásos válaszok sorozatát indítják el, ami a sejtek elhalásához vezet.

Fotó: 123rf.com

A kutatók megvizsgálták, a covidban elhunytak tüdejében lévő makrofágokat is. A makrofágok gyűjtik össze a sejtszememetet, ezért eddig nehéz volt kimutatni, hogy ezek a sejtek megfertőzödtek-e a koronavírussal vagy csak felszívták a covidhoz köthető törmeléket.

Az eredményekből kiderült, hogy a makrofágok körülbelül 25 százalékánál aktiválódott az inflammaszóma, és ezek egy része valóban megfertőződött a koronavírussal. Más fertőzött tüdősejteknél, többek között a hámsejteknél, nem mutattak hasonló választ.

Ezek a gyógyszerek segíthetnek

Egy másik tanulmányban Esen Sefik, a New Haven-i Yale Egyetem Orvosi Karának immunológusa és kollégái is hasonló eredményekre jutottak, miszerint a covid meg tudja fertőzni a tüdőben lévő makrofágokat, és szaporodni is tud bennük. A tudósok egereken végeztek különböző kísérleteket. A covidos egereknek az inflammaszómákat blokkoló gyógyszereket adtak, amelynek hatására az állatoknál nem léptek fel súlyos légzési nehézségek.

Ez arra utal, hogy a fertőzött makrofágok szerepet játszanak a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő embereknél megfigyelt tüdőgyulladásban.

Olvasd el ezt is!

Hosszú covid – Észrevétlenül okozhat súlyos tüdőproblémát

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.