Így robban be Magyarországra az omikron – Mi vár ránk?

A világon az omikron-hullám a sűrűn lakott centrumokban kezdődik, és több hetes lemaradással éri el a kisebb népsűrűségű területeket.

Nálunk tehát Budapesten kezdődik, és a falvakban akár 3-4 héttel később lehet majd emelkedés – derült ki Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetőjének friss elemzéséből.

A hétfőn közzétett adatok alapján Vattay Gábor azt írja, hogy a budapesti heti mozgóátlag adatok alapján határozottan halad felfelé az esetszám. Elvileg hétfőn Budapesten átlag 300 körüli esetnek kellett volna lennie, de ma átlagban 600 van – számol be a Portfolio.hu.

Fotó: 123rf.com

A különbség 300 eset, vagyis ennyi lehet nagyjából heti átlagban az omikron, vagyis Budapesten közel járunk az 50%-os omikron arányhoz

– vezeti le a járványelemző.

Budapestet a “fázistérben” (napi vs. kumulatív esetszám) ábrázolva le is mérhetjük a duplázódási rátát, ami a lefelé menő kék trend és a felfelé menő zöld trend meredekségének különbsége:

“Még pár napig a delta-hullám gyors esése egy magas számról eltakarja az omikron gyors növekedését egy alacsony kiindulási értékről, de pár nap múlva a zöld görbe már sokkal meredekebb lesz” – vélekedik Vattay.

A gyors felfutás heti átlagban kb. 600 omikron esetet mutat ma. Ennek a fele Budapestről származhat, a maradék nagy része főleg Pest megyében lehet. A 600-as szám az esetek kb. 25%-a országosan – mutat rá Vattay. (A mai 600-as becslés nem mond ellen a pénteken tett napi 850-es becslésnek, mert a tesztelés ritmusában naponta nagyot változnak az esetszámok. Ha kevesebbet tesztelnek, kevesebb lesz az eset is.) Összefoglalva: Budapesten kb. 50%, országosan pedig 25% körül mozoghatott az elmúlt héten az esetek között az omikron aránya.

Fotó: 123rf.com

Mi várható az ötödik hullámban?

Az elmúlt hónapok fejleményei fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarországon is elindult egy újabb járványhullám. November végén (amikor még csak épp megjelent az omikron variáns Dél-Afrikában és nem volt látható a világban zajló gyors elterjedése) felsoroltuk azokat a tényezőket, amelyek ide vezethetnek. Legutóbb már Orbán Viktor is beszélt egy új omikron-hullám magyarországi esélyeiről.

“Csak az a kérdés, hogy milyen mértékben sikerül majd védekezni, de ha Európában megugrik a fertőzések száma, elkerülhetetlen, hogy itthon is legyen új járványhullám” – fogalmazott akkor a kormányfő. Legutóbb pedig György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője mondta egy interjúban, hogy “sajnos azt látjuk, hogy reális az esély az újabb és újabb variánsok felbukkanására és elterjedésére”.

A nemzetközi folyamatok azt mutatják egyébként, hogy az esetszámok tekintetében a jelenleg felfutó, omikron variáns okozta járványhullám már most a legnagyobb.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ez az omikron egyik szokatlan tünete, amire figyelnie kell

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.