Háromdimenziós tüdő modell mutatja be a COVID káros hatásait

A Thyng alkalmazása lehetővé teszi, hogy fotók és 3D objektumok hozzáadásával létrehozzuk a saját kibővített valóságunkat. Az applikáció készítői bejelentették legfrissebb újdonságukat.

Nyilvánosságra hoztak, és mindenki számára hozzáférhetővé tettek egy 3D modellt, egy koronavírus által súlyosan károsodott tüdőről. Céljuk, hogy elősegítsék a betegség alaposabb megismerését és megértését a nagyközönség számára.

Valódi beteg tüdeje mutatja meg a vírus rombolását

A Covid Lung 3D modell egy tényleges koronavírusos beteg tüdejéről készült, a fertőzés kilencedik napján, egy CT vizsgálat alapján. A beteget nem sokkal a CT felvétel után lélegeztetőgépre kellett helyezni, ahonnan 12 nap után tudták levenni és végül szerencsésen felépült, túlélte a fertőzést. A 3D modell lehetővé teszi mindenki számára, hogy megismerje azt a jelentős pusztítást, amit a COVID gyakorol a tüdőre, beleértve annak alsó lebenyét, perifériáját és a hörgőket.

Fotó: 123rf.com

Érthetetlen pusztítás

Ed LaHood, a Thyng vezérigazgatója szerint talán az egyik legnagyobb és legaktuálisabb rejtély ma a világon, hogy a koronavírus hogyan és miért károsítja olyan gyorsan és agresszíven, akár egy egészséges ember tüdejét is, ezzel sokszor a halálát okozva néhány nap alatt. A 3D modell minden eddiginél világosabban megmutatja, hogyan képes a fertőzés elképesztő rombolást végezni a tüdőben.

Az oktatásban fontos szerepe lehet az ilyen 3D modelleknek

Dr. Jonathan Morris, a Mayo Klinika neuroradiológusa szerint a 3D anatómia oktatás leghatásosabban a hagyományos anatómiai képzés és a betegspecifikus 3D anatómia kombinálásával valósulhat meg. Ezt pedig lehetőleg a hallgatók számára minél több felületen és eszközön elérhetővé kell tenni.

A Covid Lung 3D modell az első példa arra, hogy az ilyen típusú tartalom megnövekedett értéket testesít meg. De a COVID-19 által okozott tüdőkárosodás mértékének megismerése mind a laikusok, mind a szakemberek számára hasznos, hiszen elősegíti az ellátás színvonalának emelkedését és az óvintézkedésekkel kapcsolatos fegyelem megőrzését.

Technikai paraméterek

A Covid Lung 3D modell közvetlenül elérhető a Thyng új MedReality alkalmazásában, de megtekinthető és elérhető bármely internetes böngészőn keresztül is. A Thyng MedReality 3D Web Viewer segítségével 3D anatómiai modelleket tanulmányozhatunk hagyományos böngészőnkön keresztül, vagy Apple eszközökön a MedReality iOS alkalmazás segítségével. A Covid Lung 3D modell az első olyan lehetőség, mely által az orvosok, kutatók, orvostanhallgatók és egyéb szakemberek valós 3D modell segítségével tanulmányozhatnak valódi orvosi eseteket. Ez a lehetőség elősegítheti a betegek gyógyulását, amennyiben a szakemberek a 3D vizualizáció erejével hatékonyabban megismerhetik a betegség természetét és lefolyását.

A MedReality alkalmazás integrálva van a Thyng MedReality 3D vizualizációs platformjával, amely lehetővé teszi a 3D anatómiai grafikák valós időben történő megjelenítését a világ bármely pontján, bármilyen eszközzel. A Covid Lung 3D modell elérhető a MedReality Marketplace-en, ahonnan letölthető és a MedReality 3D Viewer segítségével megtekinthető.

Hogyan előzhető meg a maradandó tüdőkárosodás COVID-19 után?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.