Hamarosan megszelídül a járvány – állítja a neves biológus

Dr. Széll Márta molekuláris biológus, a Szegedi Egyetem rektorhelyettese szerint a járvány és a COVID-19 betegség lefolyásának egyéni különbségei mögött genetikai eltérések is állnak.

A biológus munkatársaival elsősorban örökletes betegségek genetikai hátterét kutatják. A COVID-19 járvány kitörését követően pécsi kollégáival indítottak egy nagyszabású programot, amelynek során az a céljuk, hogy olyan géneket és génvariánsokat azonosítsanak, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják azt, hogy a SARS-CoV-2 vírussal történt megfertőződést követően milyen súlyos tünetekkel vészeljük át a betegséget.

“Az elmúlt 2 év tapasztalatai és a nemzetközi irodalomban megjelent eddigi eredmények arra utalnak, hogy a betegség lefolyásának egyéni különbségei mögött genetikai eltérések (is) állnak. Egy másik, most induló kutatási programunkban pedig a poszt-COVID súlyosságát meghatározó, elsősorban immunológiai tényezőket fogunk azonosítani. Ebben Búzás Krisztina kolléganővel dolgozunk együtt, aki egyetemünk Immunológia tanszékének a vezetője. Búzás tanárnővel az elmúlt időszakban számos olyan ismeretterjesztő anyagot is összeállítottunk, amely a COVID-19 betegség immunológiai hátterét mutatja be közérthető formában, valamint védőoltásoknak a járvány elleni védekezésben betöltött kiemelkedő szerepét hangsúlyozza” – mondja Dr. Széll Márta.

Fotó: MTI/Vajda János

– Még mindig vannak, akik nem hisznek az oltásban.

– Számomra már az alapfelvetés is értelmezhetetlen! A súlyos COVID-19 betegség kialakulásával szemben a védőoltások hatékonyságát nagyszabású klinikai vizsgálatok által szolgáltatott tények és az elmúlt egy év tapasztalatai is egyértelműen bizonyítják. Ez nem hit kérdése. Ez olyan, mintha hit kérdése lenne a Holdfázisok ténye, vagy az a tény, hogy a bálnák vízi emlősök.

– Honnan érdemes tájékozódni?

– A hiteles tájékoztatást a hazai egészségügyi szolgáltatók, a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek virológiával, epidemiológiával, immunológiával foglalkozó szakemberei adják, illetve azok a betegágy mellett hősiesen helytálló orvos kollégák, akik az elmúlt 2 évben a COVID-19 betegség klinikai ellátását végzik. Óva inteném a tudományterületen járatlan honfitársaimat attól, hogy a COVID-19 járvánnyal és a súlyos betegség kialakulását megakadályozó védőoltásokkal kapcsolatos tudásuk gyarapítása céljából elsősorban a közösségi média különböző csatornáira támaszkodjanak.

– Gyakran hallunk egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat akár szakemberektől is. Mi ennek az oka?

– Az elmúlt két évben a COVID-19 pandémia hihetetlen fordulatokat véve száguldott keresztül az emberiségen. Elég csak azt megemlítenünk, hogy a járvány kitörése óta milyen sokfajta mutáns SARS-CoV-2 vírustörzs keletkezett, és hogy ezek milyen nagymértékű eltéréseket mutatnak fertőzőképességük és az okozott betegség súlyosságának meghatározása szempontjából. További a járvány lefolyását meghatározó tényező a szezonalitás, illetve az is egyértelmű mostanra, hogy a különböző populációk különböző fogékonyságot mutatnak a fertőzésre, illetve a betegség súlyossága is eltérhet közöttük. Ezeknek az eltéréseknek nagyrészt genetikai okai vannak. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy immáron egy éve a különböző védőoltások is a rendelkezésünkre állnak. Ha átgondoljuk a fentieket, szerintem egyáltalán nem csodálkozhatunk rajta, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos állásfoglalások még a legfelkészültebb szakemberek esetében is hónapról hónapra változhatnak.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Döbbenetes kijelentés: Vége a Covid járványnak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.