Ha megvan a koronavírus-vakcina, visszatérhet az élet a normális kerékvágásba? – 2. rész

Mit várhatunk az oltás felvétele után?

Mióta megérkezett, az embereknek számos kérdésük van a koronavírus-vakcina kapcsán. Nemcsak hatékonysága vagy biztonsága miatt. Vajon visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, ha már beoltattuk magunkat?

Mi az, ami valóban változik, ha a vakcina felvételét követően letelt a 2 hét?

Mindenkit érdekel, visszaállhat-e az élet a korábbi, normális kerékvágásba. A szakértők szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. A vakcina és a maszk viselése lehetővé teszi, hogy egyre több emberrel találkozhassunk, akik szintén felvették az oltást és hordanak maszkot. Ha elegendő ilyen lesz és eltelik egy bizonyos idő, egyre több adat áll majd a szakemberek rendelkezésére, s pontos becsléseik lehetnek arra vonatkozóan, mikor térhet vissza az élet a korábban megszokott állapotba. Ezt azonban ma még nem tudhatják. A helyzet még bonyolultabbá válhat, mivel olyan új vírusváltozatok jelenhetnek meg, melyek csökkenthetik a koronavírus-vakcina hatékonyságát.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az immunitás a megoldás az élet visszaállításához” – mondta David Cohn, a Columbus-i Ohio-i Állami Egyetem Átfogó Rákközpontjának főorvosa. – “Ez azonban csak akkor történik meg, ha az emberek túlnyomó többsége oltott vagy immunizált lesz a koronavírussal szemben.”

„Az oltás a megelőzési stratégia egyik része” – tette hozzá Anita Gupta, a Johns Hopkins Egyetem kritikus állapotú betegeket ellátó orvosa. – “Ahogyan a maszkok viselése, a kézmosás és a társadalmi távolságtartás is része a globális világjárvány átfogó megoldásának.” A koronavírus-vakcina felvétele még nem mentesít senkit a maszk viselése alól.

Két héttel az oltás második adagjának felvétele után az ember lényegében immunissá válik a koronavírusra – azt azonban a kutatók még nem bizonyították, hogy a beoltottak nem képesek hordozni és átadni másoknak a vírust. S amíg ezzel az információval nem rendelkeznek, illetve nem érjük el az ún. nyájimmunitást – mely állapotban a vírus már nem képes megfertőzni a populáció nagy részét – tartanunk kell magunkat a szokásos kockázatcsökkentési protokollhoz.

Ha valaki megkapja az oltást és vár 2 hetet, nyugodtan megölelheti-e szeretteit, akik nem vele egy háztartásban élnek és még nem vették fel a vakcinát?

Erre a kérdésre szintén nincs egyértelmű válasz, mivel a szakemberek nem bírnak elég információval arról, mennyire fertőzőek az egyének, s milyen körülmények között. Még mindig a biztonságos távolság a legjobb, különösen az idősekkel szemben. Az ölelkezést egyébként nem ajánlják az orvosok, ha csak egyik fél van beoltva.

Azzal azonban a szakemberek is tisztában vannak, hogy a valóságban az emberek természetes, érzelmi döntései is szerepet játszanak ebben – egy immunizált nagyszülő átölelésének emocionális előnyei jelentősen felülmúlják azt az igen kicsi kockázatot, hogy megbetegednek vagy veszélyeztetnek bárkit.

Schaffer DeRoo, a Washingtoni Nemzeti Gyermekkórház orvosa hozzátette: feltéve, hogy az idős ember immunválaszt alakított ki az oltásra, viszonylag biztonságosan átölelheti például a gyermekeit, unokáit. A kockázat azonban nincs teljesen kizárva. A szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a koronavírus elkapásának rizikója szinte nulla, ha oltott emberek vannak együtt, még akkor is, ha ezt beltérben és maszk nélkül teszik. Az ölelés azonban a leginkább akkor biztonságos, ha maszkot viselünk – azt is megfelelően -, s a szabad levegőn tartózkodunk.

Mi a helyzet az utazásokkal?

Az utazási szokásokat érintő valódi változások csak akkor lesznek valószínűek, ha a közegészségügyi irányelvek és a kormányok utazási politikája módosul. A koronavírus-vakcina felvétele az első lépés a pozitív irányba.

“Maszkot továbbra is viselni kell, például a repülőn, mert az oltásunkat követően is átadhatjuk a vírust másoknak – annak esélye azonban, hogy mi magunk elkapjuk, drámaian lecsökken” – mondta Lucy McBride. A megelőzés továbbra is a legjobb stratégia – utazás során is.

Aggódhatnak-e az immunhiányos betegek, ha a vakcina felvétele után emberek közé mennek?

Az orvosok szerint az oltás valószínűleg elfogadható szintre csökkenti a koronavírus kockázatát, így a legtöbb immunhiányos ember komfortosabban érezheti magát mások között. A maszk viselése további védelmet nyújt.

Ez a két vakcina hatékony a brit variánssal szemben

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.