Gondozási tippek – Hogyan ápolhatod otthon COVID beteg hozzátartozód?

COVID-19-ben megbetegedett személyt ápol otthon? Vagy saját magát ápolja otthon? Olvassa el figyelmesen, mikor van szükség sürgősségi ellátásra, és mit tehet a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

Ha koronavírusos megbetegedésben (COVID-19) szenved, és otthon ápolja magát, vagy otthon ápolja a COVID-19-ben megbetegedett szerettét, kérdései lehetnek. Honnan tudja, hogy mikor van szükség sürgősségi ellátásra? Mennyi ideig szükséges az elkülönítés? Mit tehet a baktériumok terjedésének megelőzése érdekében? Hogyan támogathatja beteg szerettét és hogyan kezelheti a stresszt? Íme, amit tudnia kell.

Otthoni kezelés

A COVID-19-ben megbetegedett emberek többsége csak enyhe betegséget tapasztal, és otthon is felépülhet. A tünetek néhány napig tarthatnak, és a vírust elkapó emberek körülbelül egy hét alatt jobban érezhetik magukat. A kezelés célja a tünetek enyhítése, és magában foglalja a pihenést, a folyadékbevitelt és a fájdalomcsillapítókat.

Foto:123rf.com

Az idősebb felnőtteknek és a meglévő egészségügyi problémákkal küzdő bármilyen korú embereknek azonban a tünetek jelentkezésekor azonnal fel kell hívniuk orvosukat. Ezek a tényezők nagyobb kockázatot jelentenek a COVID-19 súlyos megbetegedésére.

Kövesse az orvos ajánlásait a saját vagy szerettei ápolásával és otthoni elkülönítésével kapcsolatban. Beszéljen orvosával, ha bármilyen kérdése van a kezelésekkel kapcsolatban. Segítsen a betegnek bevásárolni és bármilyen gyógyszert beszerezni, és ha szükséges, gondoskodjon a háziállatáról.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a beteg személy ápolása hogyan hathat az Ön egészségére. Ha Ön idősebb, vagy már meglévő egészségügyi problémája van, például szív- vagy tüdőbetegsége vagy cukorbetegsége, a COVID-19 miatt nagyobb lehet a súlyos megbetegedés kockázata. Megfontolhatja, hogy elszigetelje magát a beteg személytől, és találjon egy másik személyt, aki gondoskodik róla.

Vészhelyzeti figyelmeztető jelek


Gondosan figyelje magát vagy szerettét a tünetek súlyosbodására. Ha úgy tűnik, hogy a tünetek súlyosbodnak, hívjon orvost.

Az orvos javasolhatja otthoni pulzoximéter használatát, különösen akkor, ha a betegnek a COVID-19 és a COVID-19 tüneteivel járó súlyos betegség kockázati tényezői vannak. A pulzoximéter egy műanyag klipsz, amely az ujjra rögzíthető. A készülék segíthet a légzés ellenőrzésében azáltal, hogy méri, mennyi oxigén van a vérben. A 92%-nál alacsonyabb értékek növelhetik a kórházi kezelés szükségességét. Ha az orvos pulzoximétert javasol, győződjön meg róla, hogy érti, hogyan kell megfelelően használni a készüléket, és mikor kell egy mérési eredmény alapján orvost hívni.

Ha Ön vagy a COVID-19-ben szenvedő személy vészjelzéseket tapasztal, azonnal orvosi segítségre van szükség. Hívja a helyi segélyhívó számot, ha a beteg személyt nem lehet felébreszteni, vagy bármilyen vészjelzést észlel, többek között:

 • Légzési nehézségek
 • Tartós mellkasi fájdalom vagy nyomás
 • Újabb zavartság
 • Kékes ajkak vagy arc
 • Képtelenség ébren maradni
 • Sápadt, szürke vagy kék színű bőr, ajkak vagy körömágy – a bőrtónustól függően.

Fotó: 123rf.com

Mások védelme betegség esetén

Ha megbetegedett a COVID-19 vírusban, segíthet megelőzni a COVID-19 vírus fertőzés terjedését.

Maradjon otthon, a munkahelyén, az iskolában és a nyilvános helyeken, kivéve, ha orvosi ellátásra van szüksége. Kerülje a tömegközlekedés vagy a taxik használatát. Maradjon elszigetelve egy szobában, távol a családjától és más emberektől, amennyire csak lehetséges. Ez magában foglalja a szobájában történő étkezést is. Nyissa ki az ablakokat, hogy a levegő keringjen. Ha lehetséges, használjon külön fürdőszobát.

Kerülje a közös helyiségeket otthonában, amennyire csak lehetséges. Ha közös helyiségeket használ, korlátozza mozgását. Tartsa jól szellőztetve a konyhát és más közös helyiségeket. Maradjon legalább 2 méter (6 láb) távolságra családtagjaitól.

Minden nap tisztítsa meg a gyakran érintkező felületeket a külön szobában és a fürdőszobában, például a kilincseket, a villanykapcsolókat, az elektronikai eszközöket és a pultokat. Kerülje a személyes háztartási tárgyak, például edények, törölközők, ágyneműk és elektronikai eszközök megosztását. Viseljen arcmaszkot, ha mások közelében van. Az arcmaszkot minden nap cserélje le. Ha az arcmaszk viselése nem lehetséges, köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát egy zsebkendővel vagy könyökkel. Utána dobja el a zsebkendőt, vagy mossa ki a zsebkendőt. Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjon legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

Védelem a COVID-19-ben szenvedő személy ápolása során

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy védje magát, miközben COVID-19-beteggel rendelkező személyt ápol:

Tartsa kezeit tisztán és távol az arcától. Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, különösen azután, hogy a beteggel szoros kapcsolatban állt vagy vele egy helyiségben tartózkodott. Ha szappan és víz nem áll rendelkezésre, használjon legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. Kerülje a szem, az orr és a száj érintését.

Viseljen arcmaszkot. Ha egy szobában kell tartózkodnia a beteggel, és ő nem képes arcmaszkot viselni, viseljen arcmaszkot. Maradjon legalább 2 méter távolságra a beteg személytől. Ne érintse meg vagy kezelje a maszkot, amíg használja. Ha maszkja nedves vagy piszkos lesz, cserélje le egy tiszta, száraz maszkra. Dobja el a használt maszkot, és mosson kezet.

Gyakran takarítson otthonában. Minden nap használjon háztartási tisztítóspray-t vagy törlőkendőt a gyakran érintett felületek, például a pultok, asztallapok és kilincsek megtisztítására. Kerülje a beteg különálló szobájának és fürdőszobájának tisztítását. Tegyen félre ágyneműt és használati tárgyakat, amelyeket csak a beteg személy használhat.

Fotó: 123rf.com

Legyen óvatos a mosással. Ne rázza fel a piszkos szennyest. Használjon rendes mosószert a beteg személy szennyesének mosásához. Használja a lehető legmelegebb fokozatot. Mosson kezet, miután betette a ruhákat a szárítóba. Alaposan szárítsa meg a ruhákat. Ha a beteg személy által szennyezett ruhát kezel, viseljen eldobható kesztyűt, és tartsa a ruhadarabokat távol a testétől. A kesztyű levétele után mosson kezet. A piszkos kesztyűket és maszkokat tegye a beteg szobájában lévő fedeles hulladékgyűjtőbe. Tisztítsa és fertőtlenítse a ruháskosarakat, és utána mosson kezet.

Legyen óvatos az edényekkel. Viseljen kesztyűt, amikor a beteg személy által használt edényeket, csészéket vagy eszközöket kezeli. Mossa el a tárgyakat szappannal és forró vízzel vagy mosogatógépben. A kesztyű levétele vagy a használt tárgyak kezelése után tisztítsa meg a kezét.

Kerülje a beteg személy testnedveivel való közvetlen érintkezést. Száj- és légzésgondozáskor, valamint széklet, vizelet vagy egyéb hulladék kezelésénél viseljen eldobható kesztyűt és arcmaszkot. A kesztyű és az arcmaszk levétele előtt és után mosson kezet. Ne használja újra a maszkot vagy a kesztyűt.

Kerülje a felesleges látogatókat otthonában. Ne engedjen látogatókat mindaddig, amíg a beteg személy teljesen fel nem épült, és a COVID-19 tüneteit nem észleli.

Fotó: 123rf.com

Az elszigetelés vagy karantén megszüntetése


Az elkülönítést arra használják, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött embereket elkülönítsék azoktól, akik nem betegek. Beszéljen orvosával arról, hogy mikor kell befejezni az otthoni elkülönítést, ha legyengült az immunrendszere. Ha úgy gondolja vagy tudja, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal, és tünetei voltak, a CDC azt javasolja, hogy ezután nyugodtan lehessen másokkal:

 • legalább 10 nap eltelt a tünetek jelentkezése óta.
 • legalább 24 óra eltelt láz nélkül, lázcsillapító gyógyszer alkalmazása nélkül.
 • az egyéb tünetek javulnak – az ízlelés és a szaglás elvesztése a gyógyulás után hetekig vagy hónapokig is eltarthat, de nem szabad késleltetni az elkülönítés befejezését.

A legtöbb embernek nincs szüksége vizsgálatokra annak eldöntéséhez, hogy mikor lehet másokkal együtt.

Ha Ön ápol valakit, aki COVID-19 vírussal fertőzött, és nem rendelkezik teljes védőoltással, a CDC azt javasolja, hogy a beteggel való utolsó érintkezéstől számított 14 napig tartson karantént, és figyelje a COVID-19 tüneteit. Próbáljon meg távol maradni a háztartásában élő személyektől. Ha tünetei vannak, szigetelje el magát. További lehetőség lehet a karantén megszüntetése 10 nap után, ha nincsenek tünetei, és nem akarja magát megvizsgálni, vagy a karantén megszüntetése 7 nap után, ha negatív teszteredményt kap. Továbbra is figyelje a tüneteket 14 napig.

Ha azonban Ön ápolt valakit, akinek COVID-19 betegsége van, nem kell otthon maradnia, ha:

Önt teljes mértékben beoltották, és nincsenek COVID-19 tünetei.

Ön az elmúlt három hónapban kapott COVID-19-et, meggyógyult, és továbbra is tünetmentes.

Ha teljesen be van oltva, az expozíció után 3-5 nappal akkor is vizsgáltassa meg magát, ha nincsenek tünetei. Az is ajánlott, hogy az expozíciót követő 14 napig, vagy amíg negatív teszteredményt nem kap, viseljen maszkot nyilvános helyen.

Fotó: 123rf.com

A gondozási stresszel való megbirkózás


Miközben Ön vagy szerette felépül, keressen érzelmi támogatást. Maradjon kapcsolatban másokkal sms-ek, telefonhívások vagy videokonferenciák révén. Ossza meg aggodalmait. Kerülje a túl sok COVID-19 híreket. Pihenjen és koncentráljon kellemes tevékenységekre, például olvasásra, filmnézésre vagy online játékokra.

Miközben gondoskodik a COVID-19-ben megbetegedett szerettéről, Ön is stresszesnek érezheti magát. Aggódhat a saját és a beteg személy egészsége miatt. Ez befolyásolhatja az étkezési, alvási és koncentrációs képességét, valamint súlyosbíthatja a krónikus egészségügyi problémákat. Ez fokozhatja az alkohol, a dohány vagy más kábítószerek használatát is.

Ha mentális egészségi állapota van, például szorongás vagy depresszió, folytassa a kezelést. Forduljon orvosához vagy mentálhigiénés szakemberhez, ha állapota rosszabbodik.

Önmagáról való gondoskodáshoz kövesse az alábbi lépéseket:

 • Tartsa be a napi rutint, beleértve a zuhanyzást és az öltözködést.
 • Tartson szüneteket a COVID-19 hírekkel, beleértve a közösségi médiát is.
 • Étkezzen egészségesen és maradjon hidratált.
 • Tornázzon.
 • Aludjon sokat.
 • Kerülje a túlzott alkohol- és dohányfogyasztást.
 • Nyújtózkodjon, lélegezzen mélyeket vagy meditáljon.
 • Koncentráljon az élvezetes tevékenységekre.
 • Kapcsolódjon össze másokkal, és ossza meg érzéseit.
 • Az önmagával való törődés segíthet megbirkózni a stresszel. Segít abban is, hogy képes legyen támogatni szerettei felépülését.

Kiderült – Óriásit zuhan a Covid elleni vakcinák hatékonysága

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.