Fontos a kismamáknak: így védheti a COVID oltás a babákat

A COVID elleni oltást érdemes a várandós kismamáknak is felvenni, mert ezzel a babájuknak is védelmet nyújthatnak.

Egy friss CDC tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt két Pfizer vagy a Moderna vakcinát kapott, 61%-kal kisebb volt a kockázata annak, hogy életük első hat hónapjában koronavírus miatt kórházba kerüljenek – írja az npr.org.

A kórházba került csecsemők nagy részének oltatlan volt az anyukája

“A lényeg az, hogy az anyai védőoltás valóban fontos módja annak, hogy segítsük a kisgyermekek koronavírus elleni védekezőképességét” – mondta Dr. Dana Meaney-Delman, a CDC csecsemőkori kimenetelfigyelési, kutatási és megelőzési részlegének vezetője. Ez azért különösen fontos, mert egyelőre nincsen 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára engedélyezett vakcina – számol be az Egészségkalauz.

A kutatók 379, különböző okokból, köztük koronavírus miatt kórházba került csecsemő adatait vizsgálták az Egyesült Államokban 2021. július 1-e és január 17-e között. A koronavírus miatt kórházba került csecsemők túlnyomó többsége – 84%-a – olyan anyától született, aki nem volt beoltva.

Fotó: 123rf.com

A babáknak születés után mérhető volt az antitestszintje

Egy másik, korábbi kutatás megállapította, hogy a csecsemők 98%-nál, akiknek az édesanyja a terhesség alatt kapta meg a védőoltást, 2 hónapos korban is mérhető volt az antitestszintje. A csecsemők 57%-nak pedig még 6 hónappal a születésük után is maradt kimutatható antitestje.

“A CDC új tanulmánya valós bizonyítékot nyújt arra, hogy a terhesség alatt beoltott anyák antitestjei védelmet jelentenek a csecsemők számára is” – mondta Dr. Andrea Edlow, a Harvard Medical School szülészet-nőgyógyászatának docense.

A kórházi kezelést igénylő koronavírus-fertőzéssel szembeni védelem erősebbnek tűnt azoknál a csecsemőknél, akiknek az anyukája a terhesség 21. hete után kapta meg az oltást. Ez egybevág a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint az antitestek anyáról gyermekre történő átadása a terhesség második és harmadik trimeszterében a legnagyobb mértékű” – tette hozzá Edlow, aki arra figyelmeztetett, hogy a várandós anyák vegyék fel minél előbb az oltást, mert azok, akik terhesség alatt kapják el a covidot, azoknál sokkal nagyobb a súlyosabb lefolyás kockázata.

Az emlékeztető oltások hatását is vizsgálni fogják

Fontos megemlíteni, hogy a CDC tanulmánya nem terjedt ki azokra a kismamákra, akik Johnson & Johnson vakcinát kapták, és nem vizsgálta az anyai emlékeztető oltások hatását a csecsemőkre. A tanulmány társszerzője, Dr. Manish Patel szerint a kutatók célja, hogy a jövőben megvizsgálják az emlékeztető oltások hatását is.

“Azt hiszem, a védettséget és az ellenanyagszintet növelő emlékeztető oltásokról szóló összes bizonyíték alapján joggal mondhatjuk, hogy az emlékeztető oltásoknál magasabb védelmet kellene majd látnunk, és semmiképpen sem alacsonyabb védelmet” – jegyezte meg Patel.

Edlow ugyanakkor hozzátette, hogy nagyszerű másodlagos előny, hogy az anyai antitestek átjutnak a placentán, és megvédhetik az újszülöttet. A világjárvány jelenlegi szakaszában nem ez a koronavírus elleni oltás fő célja, hanem az anya egészségének védelme.

Olvasd el ezt is!

Milyen hatással van a COVID a terhesség lefolyására?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.