Figyelmeztet a WHO – Sosem látott ütemben terjed az omikron, újabb oltás kellene

A nagymértékben mutálódott omikron vírusvariánst eddig 77 országban sikerült kimutatni, ám még számos más országban jelen lehet.

Sosem látott ütemben terjed az omikron nevű, legújabb koronavírus-variáns a világ körül, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a BBC cikke szerint.

A nagymértékben mutálódott vírusvariánst eddig 77 országban sikerült kimutatni, ám még számos más országban jelen lehet – mondta a WHO főigazgatója, Dr. Tedrosz Adhanom egy sajtótájékoztatón. Egyúttal aggodalmát fejezte ki, amiért nem teszünk eleget, hogy szembeszálljunk az omikronnal – számol be a Szeretlekmagyarorszag.hu.

“Mostanra már meg kellett volna tanulnunk, hogy nem becsülhetjük alá a vírust. Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okoz is, már önmagában az esetszám túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket”

– hívta fel rá a figyelmet Dr. Tedrosz.

Fotó: 123rf.com

A sajtótájékoztatón a WHO vezetője érintette a vakcinaegyenlőtlenség problémáját is, mivel egyes országokban gyorsabban válhat elérhetővé az omikron megjelenésére válaszul adott újabb oltás.

A nemrég megjelent tanulmányok szerint a Pfizer oltása sokkal kevésbé mutatkozott hatékonynak az omikron ellen, mint a többi variánssal szemben, ám egy harmadik oltás beadása már elősegítené a hatékonyságot. Dr. Tedrosz szerint ezek a plusz oltások fontos szerepet játhatnak a Covid terjedésének megakadályozásában, ám a beadási sorrend is számít:

“Ha az alacsony megbetegedési vagy halálozási kockázattal bíró csoportot oltjuk be elsőként, azzal veszélybe sodorjuk a magasabb kockázati csoportba tartozók életét, akik még mindig az első adagjaikra várnak az oltóanyag-hiány miatt” – mondta, mivel vannak olyan fejlődő országok, ahol a veszélyeztetettek közül sokan még az első adagot sem kapták meg.

Olvasd el ezt is!

Vigyázz! Mégsem olyan enyhe az omikron?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.