Fertőzőek és a Covid-variánsok potenciális hordozói a gyermekek

Ugyanúgy fertőznek, mint a felnőttek

A koronavírus betegséggel küzdő gyermekek fertőzőek és SARS-CoV-2 változatokat hordozhatnak, akár vannak tüneteik, akár nem – hívta fel a figyelmet egy új tanulmány.

Elengedhetetlen, hogy a gyermekeket is bevonjuk a koronavírus-járvány elleni küzdelembe, mivel a kiskorúak nagy mennyiségű élő, replikálódó koronavírust hordozhatnak és másokat is megfertőzhetnek – áll egy új tanulmányban, mely annak szükségességét hangsúlyozza, hogy az emberek legyenek tisztában vele: rejt veszélyeket a gyermekkorban elkapott Covid, nem szabad félvállról venni. A kutatók szerint a gyermekek körében is fontos lenne a szélesebb körű tesztelés.

Fotó: 123rf.com

A Massachusetts-i Általános Kórház (MGH), a Brigham és Női Kórház, a Ragon Intézet, a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) és a Harvard Egyetem csapata vezette tanulmány során több mint 100 gyermek esett át vizsgálton, köztük csecsemők, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív volt.

Kiderült: a betegség korai szakaszában fedezték fel a legmagasabb szintű élő, fertőző vírust, mint a tünetekkel rendelkező, mind pedig a tünetmentes gyerekeknél. Nem találtak azonban kapcsolatot a gyermekek kora és a vírusterhelése, illetve a vírus-terheltség és a vírusos betegség súlyossága között.

„A koronavírusban szenvedő gyermekek potenciálisan tárolják az új változatokat, a meglévő variánsoknak pedig lehetséges terjesztői” – emelte ki Lael Yonker, az MGH gyermekgyógyászati pulmonológusa. – “Van rá esély, hogy a változatok befolyásolják a betegség súlyosságát és egyben a védőoltások hatékonyságát, mint azt látjuk a Delta variáns esetében. Az élő vírus tenyésztése során sokféle genetikai változatot azonosítottunk. Az újak fertőzőbbek lehetnek és a gyerekeket is megbetegíthetik – hívta fel a figyelmet a szakember.

A tanulmány, melyet a Journal of Infectious Diseases folyóirat közölt, hasonló vírusterhelést fedezett fel a kórházban fekvő gyermekek és felnőttek körében. Ez azt jelenti, hogy egyforma mértékben képesek a vírust másoknak átadni.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetünk, hogy megvédjük a gyermekeket a koronavírus ellen?

A Mayo Klinika szerint az 1 évesnél fiatalabb csecsemők nagyobb valószínűséggel betegedhetnek meg súlyosan a Covid-19 miatt, mint az idősebbek, mivel éretlen az immunrendszerük és kisebbek a légutaik.

Ha gyanítjuk, hogy csemeténknek koronavírus-tünei vannak, vagy már pozitív a tesztje, mindig viseljünk mellette arcmaszkot, legyen tiszta a kezünk a baba gondozásakor és tartsunk ésszerű távolságot vele, amikor lehetséges. Amennyiben a tesztje pozitív és súlyosan beteg, amennyire csak lehet, ideiglenesen maradjunk távol a babától.

A legjobb módszer a gyermekek biztonságának fenntartásához az, hogy továbbra is követjük a koronavírussal kapcsolatos szabályokat.

  • Maradjunk otthon, amennyire lehet és mindig tartsuk meg másoktól a biztonságos fizikai távolságot.
  • Viseljünk maszkot, amennyiben kinn tartózkodunk, illetve győződjünk meg arról, hogy a gyermekek (a 2 évesnél idősebbek) is viselik, amikor a szabadban tartózkodnak.
  • Mossunk gyakran kezet és tanítsuk meg gyermekeinek a helyes módszert az alapos kézmosáshoz. Ne feledjük, hogy az igazán alapos kézmosás 2 perces.
  • Vigyük el a gyermeket oltásra, amennyiben vakcina a számára rendelkezésre áll és felveheti azt.

Így hat a gyerekekre a hosszú Covid

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.