Felmérés: ennyi magyar egyáltalán nem akar oltást

A 30–39 éves korosztály körében még nagyobb, már 23 százalék azoknak az aránya, akik azt mondják, hogy biztosan nem kérnek a koronavírus elleni vakcinákból.

A megkérdezettek 40 százaléka viszont vagy már be is adatta a harmadik oltást, vagy a jövőben biztosan megteszi.

Foto:123rf.com

Az összes megkérdezett 18 százaléka beoltatta magát harmadszorra, további 22 százalék a két oltás után a harmadikat is biztosan beadatja, míg 16 százalék egyelőre a két oltás után még hezitál – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az Idea Intézet készített, és 24.hu tett közzé.

A felmérésből kiderül, hogy a 60 évesnél idősebb magyarok körében az átlagot meghaladó a harmadik oltást is felvevők aránya (31 százalék), és az is, hogy

 

a teljes felnőtt népesség körében 12 százalék az oltást teljesen elutasítók aránya, ráadásul a 30–39 évesek körében ez az arány már 23 százalék.

koronavirus.gov.hu-n közölt hivatalos adatokból egyébként kiderül, hogy a még október végén, november elején készült IDEA-kutatásban mértnél már nagyobb a harmadik oltást is megkapottak aránya, hiszen már 1 939 582 ember kapott harmadik dózist, ami lakosságarányosan 19,8 százalék.

Fotó: 123rf.com

A felmérésben amúgy azt is megkérdezték, hogy mekkora veszélyt jelent a 4. hullám az élet különböző területein. Az 1-től 5-ig terjedő skálán (ahol az 5 nagyon nagy veszélyt jelent) a Fidesz-szavazók értékelése szerint a magyarok testi, fizikai egészségére, illetve az árak emelkedésére jelent veszélyt (3,7 pont) a járvány, a legkevésbé pedig a megkérdezett anyagi helyzetére.

Az ellenzéki szavazók szerint a legnagyobb veszély az árak emelkedése (4,2 pont), de nem sokkal marad le a magyar gazdaság veszélyeztetettsége sem (3,9 pont). Mind az ellenzéki, mind az összes szavazó esetében igaz az, ami a fideszeseknél, hogy a megkérdezettek a saját pénzügyi helyzetüket érzik a legkevésbé veszélyben.

A koronavírus-járvány újjáéledését, a negyedik hullámot főként az oltatlanok okozzák, és a vakcinákkal kapcsolatos téves információk csak tovább rontják a helyzetet.

Főként az oltatlanok okozzák a járvány újjáéledését

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.