Ezekről a tünetekről nem gondolnád, hogy a COVID okozza

Bár a koronavírus immáron évek óta velünk van, a hatása a szervezetre még mindig meglehetősen kiszámíthatatlan lehet, így a legjellemzőbbek mellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a Covid okozza.

Minden ember különböző módon reagál a koronavírusra: míg egyeseknél gyakoribb tünetek jelentkeznek, például láz, izomfájdalom, torokfájás, orrfolyás, fáradtság vagy köhögés, másoknál viszont szokatlan tünetekkel jelentkeznek, amikről nem is gondolnánk, hogy a Covid okozza – figyelmeztet a Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) – számol be a Blikk.

A Mirror az NHS tájékoztatása alapján összegyűjtött 6, szokatlan tünetet, amiket a koronavírus okoz.

Szívdobogás

A Covid egyik szokatlan tünete az erős szívdobogás, amely a láz vagy a vírus okozta gyulladás miatt következik be általában. Akadnak azonban olyanok is, akik szívdobogás érzésről vagy gyorsabb szívverésről számolnak be, még akkor is, ha már kigyógyultak a fertőzésből, így ez long-Covid-tünetnek is tekinthető.

Fotó: 123rf.com

Halláskárosodás

A Stanford Egyetem tavalyi tanulmánya megállapította, hogy az Omikron variáns különböző problémákat okozhat a fülben. A tanulmány által közölt néhány tünet közé tartozik az erős fülfájás, a fülzsibbadás, sőt néhány embernél átmeneti hallásvesztés is, amely akár a fertőzés elmúltával is fennmaradhat. A szakértők megállapították, hogy a vírus fülhöz kapcsolódó tünetei a beoltottaknál is megjelenhetnek.

Hólyagos, duzzadt lábujjak

A Covid egy olyan bőrbetegséget is okozhat, amely a lábujjakon (vagy akár az ujjakon) jelentkező duzzanattal, hólyagszerű kinövésekkel és a köröm elszíneződéssel is jár. A kialakult duzzanatok rendkívül kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek és csak nagyon nehezen múlnak el. Sokaknál a gyógyulás után is hónapokig is fennállhat ez a tünet, ami leginkább a gyerekeknél és a fiatal felnőtteknél jelentkezik.

Hajhullás

A hajhullás a Covid egyik olyan tünete, amely hónapokkal a fertőzés után jelentkezik. Ez azért van így, mert a fertőzés fokozza a szőrtüszők működését, ami később a normál állapot visszanyerése során hajhullást okoz. E a tünet általában a megjelenést követő három-hat hónap után fokozatosan javulni kezd majd teljesen eltűnik.

Fotó: 123rf.com

Hangszálproblémák

Tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolat van a Covid és a hangszálak mobilitása között. A koronavírus fertőzötteknél különböző hangváltozások léphetnek fel, amik növelhetik akár a perifériás idegkárosodás miatti hangszálbénulás lehetőségét is.

Delírium

A vírus zavartságot és hangulatingadozásokat okozhat akár hónapokon át is. Előfordulhat azonban a zavartság olyan súlyosabb formája is, mint például a delírium, amely élénk hallucinációkkal és akár paranoiával is járhat és gyakrabban fordul elő az idősebb fertőzöttek körében.

Olvasd el ezt is!

COVID – A könnyű és középsúlyos tünetek jól kezelhetők orrsprayjel

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.