Ezek az emlékeztető oltások gyakori mellékhatásai

Hazánkban augusztus óta lehet kérni az emlékeztető oltásokat. A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik emlékeztető oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Karikó Katalin: ekkor érdemes felvenni a harmadik oltást

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Azonban, mint minden oltásnak – a Covid elleni védőoltásoknak is vannak mellékhatásai. Ezek a leggyakoribb tünetek, amelyeket egy extra adag beadása után tapasztaltak a már harmadszor is oltottak. Az első oltási körhöz hasonlóan egyeseknél az oltás után is jelentkezhetnek enyhe vagy közepesen súlyos influenzaszerű tünetek.

Íme, amit eddig tudunk az emlékeztető oltások mellékhatásairól:

Pfizer

Tehát sok minden olyan lesz ezzel a harmadik oltással kapcsolatban, amely az immunrendszert hivatott felpörgetni, hogy az éles maradjon a COVID-19 elleni küzdelemben, mint az előző kettő esetén. A Pfizer harmadik emlékeztető adagja ugyanaz a készítmény és ugyanaz az erősség, mint az első és a második injekció. Az eddig összegyűjtött adatok pedig arra utalnak, hogy a booster által kiváltott mellékhatások nagyon hasonlóak azokhoz a tünetekhez, amelyeket egyesek az első adag után tapasztaltak – esetleg még enyhébbek is.

A Pfizer és a BioNTech által az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) benyújtott klinikai vizsgálati adatok szerint a fájdalom az injekció beadásának helyén volt a leggyakrabban jelentett reakció a booster beadása után. A vizsgálatban részt vevő emlékeztetőt kapók mintegy 83 százaléka számolt be erről, ezt követte a fáradtság (63,7 százalék) és a fejfájás (48,4 százalék), amelyek többsége enyhe vagy közepes mértékű volt. Ezek az eredmények nagymértékben tükrözik a Pfizer második oltóanyag beadásakor gyűjtött mellékhatási adatokat. Az emlékeztető vizsgálatban regisztrált egyéb mellékhatások szintén összhangban vannak a Pfizer elsődleges sorozatát követően dokumentált tünetekkel. Ezek közé tartozik az izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, hasmenés, hányás és láz. A Pfizer kísérlete pedig azt találta, hogy a 18-55 év közötti felnőttekhez képest a 65 év feletti felnőttek kisebb valószínűséggel tapasztaltak ilyen fáradtságot vagy influenzaszerű tüneteket az emlékeztető oltás után.

Titkolják a COVID adatokat? – Vajon hány oltott kerül kórházba?

Ez nem meglepő, mondja Dr. Melanie Swift, a Mayo Clinic COVID-19 vakcinaelosztási és terjesztési munkacsoportjának társelnöke. A legtöbb mellékhatás nem közvetlenül a vakcinának köszönhető, hanem inkább “az immunrendszer reakcióját jelzi” a vakcinára – jegyzi meg. Ez azt jelenti, hogy minél erősebb az immunválasz, “annál több mellékhatása lesz“.

Ahogy az emberek öregszenek, az immunválaszuk jellemzően csökken, mondja Swift. Ezért az idősebb felnőttek az első helyen állnak azon emberek listáján, akiknek érdemes lenne megkapniuk az emlékeztetőt. Az új kutatások azt sugallják, hogy bár a vakcinák továbbra is erős védelmet nyújtanak a COVID-19 okozta kórházi kezelés és halálozás ellen, ez a védelem idővel gyorsabban csökken az idősebb felnőtteknél.

A vizsgálati időszak alatt nem jelentették szívizomgyulladás, szívburokgyulladás, anafilaxia, vakbélgyulladás vagy Bell-bénulás esetét. Egy tünetet azonban az FDA kiemelt: A hónaljban lévő duzzadt nyirokcsomók gyakrabban fordultak elő az emlékeztető adagot követően, mint az elsődleges kétadagos sorozatot követően.

COVID – Az immunológus szerint ez a vakcina a legjobb harmadik oltásnak

Moderna

A Pfizerrel ellentétben a Moderna emlékeztető injekciója fele akkora adag (50 mikrogramm), mint az elsődleges sorozaté. A vállalat szerint a kisebb dózisú emlékeztető kezelés mellékhatásai még így is hasonlóak a második injekció után jelentett mellékhatásokhoz. A 65 éves és idősebb felnőttek esetében az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom volt a leggyakrabban jelentett tünet, amely az emlékeztetőt kapók 76 százalékát érintette, ezt követte a fáradtság (47,4 százalék), az izomfájdalom (47,4 százalék), a fejfájás (42,1 százalék) és az ízületi fájdalom (39,5 százalék) – derült ki a Moderna klinikai vizsgálati adatainak FDA általi felülvizsgálatából.

Összességében az idősebb felnőtteket kevésbé érintették a Moderna emlékeztető injekció mellékhatásai, mint a 18-64 éveseket.  Az emlékeztető adatgyűjtés ideje alatt nem jelentettek súlyos nemkívánatos eseményeket, és a vizsgálat során nem merült fel új biztonsági probléma.

Gondozási tippek – Hogyan ápolhatod otthon COVID beteg hozzátartozód?

Johnson & Johnson

Klinikai vizsgálati adatok arra utalnak, hogy azok a 60 éves és idősebb felnőttek, akik az első oltás után két-három hónappal megkapják a J&J emlékeztető oltást, fájdalmat tapasztalhatnak az injekció beadásának helyén – a 60 év feletti résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be erről. Nagyjából 29 százalékuknál fejfájás és fáradtság, körülbelül 26 százalékuknál izomfájdalom, 12,4 százaléknál hányinger, 2,3 százaléknál pedig láz jelentkezett. E mellékhatások gyakorisága hasonló volt az első injekció mellékhatásaihoz, bár valamivel kevesebb.

A J&J emlékeztető vizsgálatának FDA-elemzése szerint az emlékeztető adagot követően nem merültek fel új biztonsági aggályok.

A fenti kutatások eredményeit az AARP tette közzé.

 

COVID – Nincs vége: 4-5-6. oltásra is szükség lesz…

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.