Ez az omikron egyik szokatlan tünete, amire figyelnie kell

Napjainkban a Covid-19 legújabb változata okoz megbetegedést. Az omikron variánsnak van egy szokatlan tünete is, amely alapján gyanakodhatunk arra, hogy koronavírus fertőzött meg minket.

A koronavírus immár lassan 2 éve közöttünk van, s mindig újabb változat les az emberre. Az omikron variánst viszonylag enyhének tartják, ám ettől még nem szabad alábecsülni. A szakemberek továbbra is óva intenek mindenkit és azt tanácsolják, minden módon védekezzünk a vírus ellen.

Ahhoz, hogy jó eséllyel túléljük a koronavírus fertőzést, a tünetek és a kapcsolódó betegségek felismerése döntő jelentőségű.

Fotó: 123rf.com

Az omikronnal kapcsolatos gyakori tünetek

Az új koronavírus variánshoz tartozik néhány gyakori tünet, de szokatlan jele is lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei korábban állították: a SARS-CoV-2 legújabb változata könnyen megfertőzheti azokat is, akik korábban elkapták a vírust, vagy teljesen be vannak oltva. Az omikron ugyanakkor enyhébb a koronavírus delta variánsánál. A gyakori tünetek, melyek az omikronnal is kapcsolatba hozhatók, az alábbiak.

Enyhe láz, amely magától elmúlik; kimerültség érzés; torokfájás, kaparó érzés a torokban; különféle testi fájdalmak.

A korábbi koronavírus-megbetegedésekkel szemben az omikronnal fertőzött betegek nem számoltak be a szaglás és az ízérzés elvesztéséről, ami pedig a Covid-19 egyik árulkodó jele.

Mint az már kiderült, az új koronavírus és variánsai rendkívül kiszámíthatatlanok, nemcsak fertőzőképességüket, hanem súlyosságukat tekintve is.

Foto: 123rf.com

Emellett a tünetek személyenként változhatnak is. Noha a láz, a fáradtság és a torokfájdalom az omikron gyakori jele lehet, a brit ZOE Covid Symptom tanulmánya szerint az étvágytalanság is jellemző tünet, amely nem számít klasszikusnak, szokatlan jele lehet a fertőzésnek.

A kutatók elemezték a vizsgálati alkalmazásokban rögzített, pozitív esetekből származó tüneteket és összehasonlították azokat a 2021 október eleji adatokkal – ekkoriban volt domináns a delta variáns. Kiderült, hogy csak az emberek 50 százaléka tapasztalta a klasszikus három koronavírus-tünetet, vagyis a lázat, a köhögést, illetve a szaglás- és ízérzékelés elvesztését.

Az étvágytalanság viszont megjelent, mint az omikron-fertőzés szokatlan tünete.

Mi a teendő?

Annak megállapítására, hogy valóban koronavírus támadott-e meg bennünket, a legjobb módszer az RT-PCR elvégzése.

Amennyiben a teszt pozitív, el kell szigetelnünk magunkat másoktól és figyelnünk kell a tüneteket. Tájékoztassuk azokat, akikkel az elmúlt időszakban közeli kapcsolatba kerültünk – végezzenek vizsgálatot, nem fertőződtek-e meg.

Olvasd el ezt is!

Koronavírus – Védhet a már meglevő oltás az omikron variánstól?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php