Ez a szuperfegyver a koronavírus elleni küzdelemben

A hideg idő ellenére a szabadban továbbra is gyülekeznek emberek: egy friss kutatás szerint a szeles idő, ha nem is olyan kellemes télen, annyi hasznunk lehet belőle, hogy segít a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorításában.

A koronavírus terjedésének incidenciája 45 százalékkal magasabb enyhe szél vagy állott levegő mellett, mint erős szélben egy New York-i adatok alapján végzett kutatás tanúsága szerint – írja a MedicalXpress.

A megállapítások a koronavírus incidenciáján alapulnak a New York állambeli Suffolk megyében 2020 március 16. és december 31. között gyűjtött több mint 96 ezer eset közegészségügyi adataiból. A kutatók ezeket az adatokat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) napi jelentéseivel kombinálva használták fel, azon belül is a régió átlagos szélsebességéről és a napi maximális hőmérsékletről szólókat figyelték.

“A valódi veszélyt valójában az állott levegő jelenti a fertőzés terjedésével kapcsolatosan. Az eredmények arra utalnak, hogy mindannyian nagyobb biztonságban vagyunk, ha a levegő áramlása jelentősebb” – foglalta össze a legfontosabbakat Sean Clouston kutatásvezető. Clouston és munkatársai statisztikai modellező programot fejlesztettek, amely a közegészségügyi adatok és az időjárási jelentések alapján megállapította, hogy a melegebb, kevés széllel járó napokon, amikor az emberek a szabadban gyülekeztek, jelentősen több fertőzésátvitel történt.

Átfogó elemzésük kimutatta, hogy a 16–28 Celsius-fok közötti hőmérsékletű napokon, amikor a szél sebessége alacsonyabb volt, mint 8,85 kilométer/óra, szignifikánsan nagyobb volt a friss fertőzések előfordulása, mint hasonló napokon, ha az átlagos szélsebesség nagyobb volt, mint 8,85 kilométer/óra.

Ez is érdekelhet!

Ez a forradalmi megoldás segíti a Covid-szorongás kezelését?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.