Evolúciós robbanásokra képes a COVID

A SARS CoV-2 vírus variánsainak történetét vizsgálva ausztrál kutatók megállapították, hogy evolúciós robbanásokra képes.

A Covid-19 fertőzést okozó koronavírus ugyan rövid időszakokra, de fel tudja gyorsítani az evolúciós fejlődését, és más vírusokhoz képest gyorsabban hoz létre mutánsokat – tette közzé a Molecular Biology and Evolution nevű tudományos lap a Peter Doherty ausztrál járványkutató intézet vizsgálatai alapján – számol be az EgészségKalauz.

Fotó: 123rf.com

A kutatók eleinte azt gondolták, hogy az új koronavírus általában fejlődik gyorsabban, mint a többi vírus, de a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy erre csak bizonyos időszakonként képes. Ezek eredménye lett a delta és az omikron variáns is, amelyek hetek alatt mutálódtak.

A a Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja – amit Sebastian Duchene vezetett – hozzátette, hogy a delta variáns 6 hét alatt alakult ki. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a vírus képes a természetes szelekcióra az immunitás elkerülése érdekében, és a mutálódáshoz a magas vírusátadások is hozzájárultak.

Olvasd el ezt is!

COVID – Súlyos idegrendszeri szövődmények miatt kell aggódni?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.