Erre a helyre ne menj! – Innen indulnak meg az új COVID mutánsok

Ez a térség az új COVID mutációk tekintetében potenciális veszélyt jelent a világ többi részére.

Az afrikai országok külföldi segítség nélkül nem tudják elég gyorsan növelni az oltási arányt, és a SARS-CoV-2 vírus “tökéletes inkubátoraivá” válhatnak – állítja egy új jelentés.

A “szélsőséges oltási diszkrimináció” miatt az Afrikában élő 1,3 milliárd ember lemarad az emberiség Covid-19 elleni védelmének globális versenyében. Míg a gazdagabb nemzetek védőoltásokat adnak a lakosságuknak, Afrikában a teljes oltási arány továbbra is kevesebb mint 7%. Ha nem növelik jelentősen a kontinensnek nyújtott oltási támogatást, akkor az új vírusmutációk tekintetében potenciális veszélyt jelent a világ többi részére – számol be az Egészségkalauz.

A szigorú figyelmeztetés a londoni székhelyű Mo Ibrahim Alapítványtól származik, amely hétfőn új jelentést tett közzé, amelyben részletesen bemutatja, hogy az afrikai nemzetek milyen kihívásokkal néznek szembe a Covid-19 elleni válaszlépések során.

A kontinens “a változatok tökéletes inkubátorává válhat” – áll a jótékonysági szervezet közleményében. “Tudjuk, hogy ha a vírust nem győzik le mindenhol hatékonyan, akkor tovább fog terjedni és mutálódni”.

A vakcinákhoz való méltányos és kiegyensúlyozott hozzáférés biztosítása nem csupán igazságossági, még kevésbé jótékonysági kérdés. Ez a globális biztonság és így a közös érdek kérdése.

Ibrahim, a szudáni távközlési milliárdos, aki az általa alapított, Afrikára összpontosító nonprofit szervezet elnöke, azon kesergett, hogy “továbbra is szélsőséges vakcina-alapú megkülönböztetésben élünk, és különösen Afrika marad le”.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az aggodalomra okot adó Omicron-változat közelmúltbeli felfedezését – amelyet először dél-afrikai genetikusok azonosítottak – példaként említette arra, hogy az alacsony afrikai oltási arányok milyen károkat okoznak a világnak. Hogy a mutáció valóban afrikai talajon alakult-e ki, azt a tudósok még nem tudták eldönteni.

Az új jelentés részletesen bemutatja a Covid-19 elleni afrikai küzdelem különböző aspektusait, a vakcina elérhetőségétől vagy hiányától kezdve a betegség pontos mértékének meghatározásában mutatkozó hiányosságokon át egészen az egészségügyi ellátás és a járványra való felkészültség szélesebb körű problémáihoz, amelyekkel számos afrikai ország továbbra is küzd.

Ez is érdekelhet!

Már hazánkban is van omikron? – Tilos a beutazás Dél-Afrikából

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.