Ennyire fontos a maszk – Nélküle pillanatok alatt COVID-os lehetsz

A maszk viselése lényegesen lecsökkenti a koronavírus fertőzés elkapásának lehetőségét, ebben a távolságtartásnál is jobbnak bizonyul – állapította meg egy új német-amerikai tanulmány.

Számokkal bizonyították német és amerikai kutatók a maszk viselés hatékonyságát a koronavírus elleni védekezésben. Állításuk szerint a maszk 225-szeresére csökkentheti a fertőzés elkapásának esélyét.

A Covid-19 járvány sajnos még messze nem ért véget. Az új omikron-variáns szintén gyorsan terjed a világon, szakemberek szerint valószínűleg könnyebben, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírus.

Fotó: 123rf.com

Hogyan lehetünk biztonságban az omikron és egyéb koronavírus-változatok ellen?

Az egyetlen megoldás az oltás felvétele mellett az, hogy továbbra is betartjuk a koronavírus-szabályokat. Azaz, a maszk viselése nagyon fontos, különösen nyilvános helyeken. Attól függetlenül, hogy beoltattuk magunkat vagy sem, hordjunk maszkot nyilvános beltéri helyiségekben, ahol jelentős vagy erős lehet a fertőzés terjedésének esélye.

Egy német és amerikai szakértőkből álló új tanulmány arra is utal, hogy a maszk viselése a társadalmi távolságtartásnál is jobb és megakadályozza, hogy az emberek elkapják a Covidot. A szakemberek állítják: akár 225-szeresére csökkentheti a megfertőződés kockázatát, szemben azzal, hogy a 2-3 méteres távolságra hagyatkozunk.

Kilencven százalék esély van arra, hogy elkapjuk a koronavírust, amennyiben egyikünk sem hord maszkot. Ehhez mindössze 5 perc elég, akkor is, ha 3 méteres távolságot tartunk a fertőzött személytől – figyelmeztetnek a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Az oltás a legjobb megoldás

A maszk tehát napjainkban elengedhetetlen, ám fontos ügyelni arra is, hogy a Covid-19 elleni vakcina teljes adagját megkapjuk. Továbbra is az oltás felvétele a legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat a koronavírus ellen, lassítsuk a fertőzés-terjedést, csökkentsük az új variánsok megjelenésének valószínűségét.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) hangsúlyozza: a meglévő Covid-19 vakcinák igen előnyösek a súlyos megbetegedések, a kórházi kezelések és halálesetek megelőzésében.

„Vannak rendkívül hatékony vakcináink, amelyek eddig minden változat ellen jónak bizonyultak a súlyos betegségek és a kórházi kezelés kivédése tekintetében. Nincs okunk arra számítani, hogy az Omicron variáns esetében nem ugyanez a helyzet” – emelte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi vezetője, dr. Michael Ryan.

Olvasd el ezt is!

Egy új maszktípus megmutatja, ha viselője koronavírus-fertőzött

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.