Elengedhetetlen a post-COVID szövődmények kivizsgálása

A post-COVID tünetekkel küzdő betegek két harmada nem megy orvoshoz. Az egészségügyi szakemberek ugyanakkor mindenkinek ajánlják a post-COVID-szűrést, aki átesett a fertőzésen.

A post-COVID tünetekkel küzdő páciensek kétharmada soha nem jut el az orvoshoz – állítja egy amerikai tanulmány. Ennek hátterében többnyire az áll, hogy az egészségügyi rendszerek csupán azokkal a betegekkel foglalkoznak, akiknél a COVID-19 fertőzés súlyosan zajlott le, és ezért kórházba kerültek vagy orvosi ellátásra szorultak.

“Mindenkinek a saját felelőssége, hogy a COVID-19 betegség után kivizsgálják szervezetének állapotát. Ugyanakkor senkinek nem szabad elfeledkezni arról, hogy post-COVID szövődmény a fertőzés súlyosságától függetlenül bárkinél kialakulhat. Sokszor a különböző panaszokkal hozzánk forduló páciensek azt sem tudják, hogy a COVID okozta végső soron a tüneteiket” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

vérnyomás

Fotó: 123rf.com

Magyarországon az elmúlt években több, mint 1,8 millió ember esett át a COVID-19 fertőzésen. Többségük otthon, könnyebb tünetekkel vészelte át a betegséget. Ugyanakkor a kórokozó hosszabb távon is károsíthatja a szervezetet, és különböző szövődmények alakulhatnak ki.  Egy európai felmérés szerint – amelyet több százezer ember részvételével zajlott az elmúlt 2 évben – a pozitív teszttel rendelkezők valamivel több mint fele (53,1%) nyilatkozott úgy, hogy a fertőzést követő 6-12 hónapon belül mentális vagy fizikai kimerültséget, alvási vagy kognitív problémákat tapasztalt.  Ezek közül a tüdőt és a szív- és érrendszert érintő elváltozások a legsúlyosabbak, amelyek akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek. De nagyon sokan küzdenek általános fáradtsággal, álmatlansággal, ízlelési és szaglási zavarokkal, indokolatlan fájdalmakkal, különböző neurológiai tünetekkel.

„Az Affidea Magyarországnál úgy alakítottuk ki a post-COVID szűréseket, hogy azok általánosságban felmérjék a szervezet működését. Külön figyelünk a szív- és érrendszer állapotára és valamilyen tüdővizsgálat is történik minden esetben. Ez a két terület az, amelyet a leggyakrabban érinthet a koronavírus, és itt alakulhatnak ki olyan problémák, amelyek akár súlyos betegséghez is vezethetnek. Most a tavaszi időszakban különösen azoknak a volt COVID-betegeknek ajánlott elmenni egy általános post-COVID szűrésre, akik ilyenkor kezdenek el rendszeresen sportolni a szabadban. A fokozott fizikai terhelés ugyanis akár végzetes is lehet egy rejtett COVID okozta szívizomgyulladás esetén” – emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha valaki átesett a COVID-fertőzésen és a betegséget követően hetekkel, hónapokkal is panaszai vannak, akkor érdemes elmennie egy post-COVID szűrésre. Egyrészt itt kideríthető, hogy pontosan mi áll a tünetek hátterében, másrészt elkezdődhet a panaszok szakszerű kezelése. A nagyvilágban és hazánkban is az egészségügyi szakértők arra számítanak, hogy az elkövetkező években emberek milliói jelennek meg majd az egészségügyi rendszerben olyan panaszokkal, amelyek közvetetten a COVID-hoz köthetők.

Olvasd el ezt is!

Van megoldás a post-Covid tünetekre – A betegek harmadát is érintheti

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.