Ekkor térhet vissza a járvány előtti világ

Egy éven belül visszatérhetünk a világjárvány előtt megszokott életünkhöz a Pfizer elnök-vezérigazgatója szerint. Albert Bourla az ABC Newsnak adott vasárnapi interjújában azt is elmondta, valószínűleg évente kell majd újraoltatnunk magunkat koronavírus ellen.

“Úgy hiszem, egy éven belül visszatérhetünk normál életvitelünkhöz” – fogalmazott az ABC Newsnak adott interjújában Bourla. Az NBC cikke szerint ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a normalitás néhány dologban azért különbözni fog a pandémia előtti hétköznapoktól.

“Nem gondolom, hogy a vírusvariánsok el fognak tűnni, és azt sem, hogy a védőoltások nélküli élethez kellene visszatérnünk” – mondta a Pfizer-vezér, aki egyébként nincs egyedül véleményével. A másik nagy gyógyszergyártó, a Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel is úgy látja, egy éven belül enyhülhet a járványhelyzet – számol be a VG.hu.

Fotó: 123rf.com

Ahhoz, hogy valósággá válhasson a jóslat, a Pfizer vezetője szerint mindenkinek évente kell majd oltatnia magát koronavírus ellen.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerintem az, hogy továbbra is ki fognak alakulni újabb variánsok, mivel a vírus az egész világon elterjedt. Viszont lesznek legalább egy évig védettséget adó vakcináink is, ezért az évenkénti oltás a legesélyesebb, de ezt nem tudom biztosra ígérni, meg kell várnunk az adatokat” – fogalmazott.

A világ több országában, köztük már Amerikában is adnak be harmadik adag vakcinát emlékeztetőként az immunitás javítására. A WHO ezt ellenzi, mert véleményük szerint igazságtalan, hogy a fejlett országok lakói már a harmadik dózist kapják, míg a fejlődő államok polgárai közül sokan még az első oltáshoz sem jutottak hozzá, hiába tartoznak a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe.

Különben ez a gyakorlat nem csak a WHO-t zavarja. Tom Frieden, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) egykori igazgatója élesen kritizálta a Pfizert és a Modernát, amiért nem hajlandók szabadalmukat megosztani más gyártókkal, gátolva ezzel az mRNS-oltások nagy mennyiségű előállítását.

Fotó: MTI/Vajda János

“Miközben a Moderna és a Pfizer arra összpontosít, hogy drága oltóanyagokat adjon el a gazdag országoknak, szinte semmit sem tesz a vakcinaellátás globális egyenlőtlenségeinek megszüntetéséért. Szégyenletes” – írta Frieden a Twitteren.

A szellemi tulajdon hozta létre azt a virágzó élettudományi ágazatot, amelyik készen állt, amikor a világjárvány lecsapott. Enélkül nem vitatkozhatnánk itt, mert nem lenne vakcina. Büszkék vagyunk, mert milliók életét mentettük meg” – reagált minderre a Pfizer vezetője.

Elmondása szerint a fejlődő országoknak önköltségi áron ad el oltást a Pfizer, és az USA is egymilliárd adagot vásárol tőlük, szintén önköltségi áron, hogy aztán teljesen ingyen adja tovább a vakcinákat a nehéz helyzetű államoknak.

Végre! – Jelentősen javul a járványügyi helyzet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.