Egy emberöltő telhet el, mire kiheverjük a covid okozta traumát

Tízmilliókkal nőtt a súlyos depressziótól és szorongástól szenvedők száma a COVID járvány első éve alatt. A traumák feldolgozása pedig hosszas folyamat.

A koronavírus-járvány nemcsak a szervezetünket támadta meg, de lelki egészségünket is alapvetően befolyásolta. A CNBC írása szerint számos pszichológus és pszichiáter számolt be arról, hogy a járvány során ugrásszerűen megnőtt a hozzájuk fordulók száma. Tekintve, hogy a fertőzés terjedésének megállítása céljából bevezetett intézkedések csaknem mindenkinek alapvetően érintették az életét, ez nem is meglepő – számol be  Vg.hu.

A coviddal párhuzamosan járványszerűen terjedt a súlyos depresszió és a szorongás is egy a The Lancetben megjelent kutatás szerint. A tanulmány adatai azt mutatják, hogy

ezek a mentális problémák nagyobb arányban jelentkeztek a nőknél és a fiatalabbaknál, mint a férfiaknál és az idősebbeknél.

Fotó: 123rf.com

Mind a két betegség több mint 25 százalékkal több embert érintett 2020-ban, mint a korábbi években. Globálisan 53,2 millióval nőtt meg a súlyos depressziótól és 76,2 millióval a szorongástól szenvedők száma a járvány első évében.

Ugyanakkor több mentális egészséggel foglalkozó szakember szerint a pandémia kezdetén az emberek meglepő ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot, különösen a kezdeti szigorú lezárások idején. Ám a társas érintkezések elmaradása idővel elkezdte éreztetni a hatását, amit a betegséggel kapcsolatos bizonytalanság tovább rontott. Szakértők szerint akár a gyenge kötelékek és az idegenekkel történő interakciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy az embereket a valósághoz kössék. Ezek hiányában azonban problémák léphetnek fel, különösen azok esetében, akik egyébként is sérülékenyebbek.

Sokaknak kellett szembesülniük a szőnyeg alá söpört problémáikkal is,

legyen szó akár az alkoholizmusról, akár párkapcsolati problémákról, izolációról vagy épp magányról. Előfordult például, hogy a sok szociális érintkezéssel járó, pörgős munkát végző fiatalok realizálták alkoholproblémájukat, amikor azt nem tudták a társas életre vagy épp a munkájukra fogni.

Foto:123rf.com

De a viszonylag ritkán találkozó párok esetében is eljöhetett az igazság pillanata a karantén idején. Ugyanakkor a szociális szorongástól szenvedők a lezárások kezdetét megnyugvásként élhették meg, ám az izoláció könnyen lehet, hogy csak rontott a problémán.

Tekintve, hogy a hivatalos adatok szerint több mint 400 millióan kapták el a fertőzést, mely 5,7 milliónál több áldozatot követelt, sokan éltek át traumatikus élményeket, amit hatványozott az is, hogy gyakran még a temetésekre se gyűlhetett össze a család és a baráti kör.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Döbbenetes tünetek következtében jön a gyerekek Covid utáni depressziója

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.