Döbbenet: Ájulás covid-oltás után – Mi okozhatja?

Sokan – általában kamaszok, de fiatalabb gyermekek és felnőttek is – tapasztalhatnak ájulást, szédülést vagy hányingert az oltás után.

Bár ez a tapasztalat ilyenkor nyugtalanítónak tűnhet, általában szorongással kapcsolatos reakcióról van szó, amelyet néha immunizációs szorongásnak vagy immunizációs stresszreakciónak neveznek – számol be az EgészségKalauz.hu.

Sokan tapasztalhatnak ájulást az oltásokra adott szorongással kapcsolatos reakcióként. Az ájulás, a fülcsengés, az ájulás, a szédülés, a hiperventilláció és a hányinger ijesztő események lehetnek, különösen, ha egy oltás után jelentkeznek. Az emberben ilyenkor felmerül, hogy allergiás reakció vagy a vakcina mellékhatása is okozhatta a kellemetlen tüneteket.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ájulást a vakcina mellékhatása okozta?

A közelmúltban a Janssen (Johnson & Johnson) COVID-19 egyszeri beadású oltóanyagának beadását követő ájulásos esetekről szóló jelentés tovább növelte a COVID-19 oltásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Az esetek elemzése után azonban az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központ (CDC) arra a következtetésre jutott, hogy az esetek nem magára a vakcinára reagálva következtek be. Ehelyett a CDC megállapította, hogy ezek szorongással kapcsolatos reakciók, amelyek gyakran előfordulnak sok különböző oltás után.

Ezt a következtetést alátámasztotta az a tény, hogy a Janssen vakcina beadását követően szorongással kapcsolatos reakciókat mutató személyek körülbelül 25%-a más korábbi oltások után is hasonló reakciókról számolt be.

Egy 2021 májusában tartott előadás során Dr. Tom Shimabukuro, a CDC Immunizációs Biztonsági Hivatalának igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy az ájulás és szédülés vagy szédülés valójában meglehetősen gyakoriak az oltás után, akárcsak a szorongásos reakciók, mint a hiperventilláció és a megnövekedett szívverés”.

Fotó: 123rf.com

Kiket érint az oltási stressz?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szorongással összefüggő ájulást és egyéb, oltás utáni reakciókat “immunizációs szorongás”-nak vagy “immunizációs stresszel összefüggő reakciónak”-nak nevezi.

A WHO 2016-ban közzétett adatai szerint a reakciók általában az oltást követő első 15 percen belül jelentkeztek, és főként iskoláskorú gyermekeket érintettek.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Vigyázz! – Új mellékhatása derült ki a COVID elleni oltásnak

Forrás: https://napidoktor.hu/index